Tehnički pregovori Irana i svjetskih sila napreduju

Tehnički pregovori Irana i Grupe 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka) trajali su cijele prošle noći, do jutros
0 komentar(a)
Ženeva, iranski nuklearni program, Foto: Reuters
Ženeva, iranski nuklearni program, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.12.2013. 13:59h

Tehnički pregovori velikih sila sa Iranom o njegovom nuklearnom programu napreduju u Ženevi, izjavio je danas šef iranskog pregovaračkog tima Abas Aragči, prenosi iranska agencija Irna.

Tehnički pregovori Irana i Grupe 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka) trajali su cijele prošle noći, do jutros, a obje strane su zabilježile napredak, ocijenio je Aragči.

"Zaključci sa sastanka će biti predati pomocćicima ministara i političkim direktorima, jer su ostala neka politička pitanja za rješavanje", dodao je on i naveo da je mogucć sastanak iduće nedjelje sa Olgom Šmit, pomoćnicom šefice diplomatije Evropske unije Ketrin Ešton.

Pregovarači su juče počeli sastanak kako bi definisali modalitete primjene sporazuma postignutog 24. novembra u Ženevi. Prema tom sporazumu, Iran je pristao da ograniči obogaćivanje uranijuma na pet odsto i neutrališe svoje zalihe 20 odsto obogaćenog uranijuma, a zauzvrat će mu biti ublažene neke sankcije i neće biti uvođene nove.

Svjetske sile zabrinute su da Teheran pokušava da napravi nuklearno oružje, dok Iran insistira na tome da nuklerani program razvija isključivo radi proizvodnje struje i u medicinske svrhe.

Bonus video: