Izrael oslobodio 26 palestinskih zatvorenika

Oslobođeni zatvorenici su služili kaznu u trajanju od 19 do 28 godina u izraelskim zatvorima
0 komentar(a)
Palestina oslobađanje, Foto: Reuters
Palestina oslobađanje, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.12.2013. 10:24h

Izraelske vlasti oslobodile su 26 od 104 palestinskih zatvorenika kao dio sporazuma u okviru mirovnih pregovora između Izraela i Palestine pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Naime, Izrael je oslobodio 26 palestinskih zatvorenika od čega 18 iz Zapadne Obale, pet iz Jerusalema i tri iz Pojasa Gaze.

Oslobođeni Palestinci stigli u kancelariju Palestinske vlade u Ramalahu na Zapadnoj obali gdje ih je dočekala velika masa koja ih je pozdravljala i uzvikivale patriotske pjesme.

Inače, oslobođeni zatvorenici su služili kaznu u trajanju od 19 do 28 godina u izraelskim zatvorima.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abas prilikom ceremonije dočeka pozdravio je zatvorenike naglasivši kako će se nastaviti napori da budu oslobođeni svi ostali zatvorenici.

"Danas je dan sreće za naš narod. Ovo je dobar povod za proslavu Nove godine i 49. godišnjice revolucije Palestine. Nadam se da ćemo naredne godine imati svoju nezavisnu i suverenu državu Palestinu sa glavnim gradom Jerusalimom", kazao je on.

Poručio je kako Palestinci neće prihvatiti nikakav sporazum sa Izraelom sve dok ne budu oslobođeni svi palestinci zatvorenici.

"Palestina neće potpisati konačni mirovni sporazum sa vlastima Izraela sve dok svi Palestinci koji se nalaze u izraelskim zatvorima ne budu oslobođeni”, rekao je on tom prilikom kazavši kako su oslobođeni Palestinci istinski heroji svoga naroda.

Bonus video: