Kineski helikopter stiže u pomoć nasukanom ruskom brodu

Ruski brod "Akademik Šokalski sa 74 putnika zaglavio se na Badnje veče kada je i poslao poruku za pomoć, na oko 185 kilometara od francuske baze na Antarktiku.
2 komentar(a)
Antarktik, Foto: Reuters
Antarktik, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.12.2013. 16:01h

Većina putnika i četiri člana posade ruskog ekspedicionog broda nasukanog kod Antakrtika biće evakuisani pomoću kineskog helikoptera čim to vremenske prilike dozvole, saopštili su danas ruski zvaničnici.

"Donijeta je odluka da 52 putnika i četiri člana posade budu evakuisani helikopterom sa kineskog broda Sju Long čim vrijeme to dozvoli", navelo je rusko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Ruski brod "Akademik Šokalski" sa 74 putnika zaglavio se na Badnje veče kada je i poslao poruku za pomoć, na oko 185 kilometara od francuske baze na Antarktiku.

Nezgoda se dogodila zbog jakih vjetrova koji su nabacali led i snijeg oko plovila gdje se ubrzo oformio debeli ledeni pojas.

Prema riječima kapetana ruskog broda, posada i drugi članovi ekspedicije su dobro, i njihovi životi i bezbjednost njeisu ugroženi, dodaje se u saopštenju.

Australijski ledolomac, koji je bio u misiji spašavanja broda, morao je da se vrati zbog sniježnih padavina koje su gotovo potpuno smanjile vidljivost, što je, takođe, spriječilo i akciju spašavanja helikopterom, prenio je AFP.

Na brodu su naučnici i turisti koji su krenuli rutom istorijskog putovanja australijskog istraživača Antarktika Daglasa Mausona pre jednog veka.

Bonus video: