Asad poručio papi da će zaštititi građane od vjerskih ekstremista

"Delegacija je prenijela poruku od predsjednika Asada za Svetog Oca i objasnila je položaj sirijske vlade"
0 komentar(a)
Papa Franjo, Urbi et orbi, Foto: Reuters
Papa Franjo, Urbi et orbi, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.12.2013. 16:46h

Sirijski predsjednik Bašar el-Asad poslao je privatnu poruku papi Franju u subotu u kojoj je izrazio svoju "odlučnost" u zaštiti sirijskih građana od vjerskih ekstremista, izvijestili su državni mediji Sirije.

Papa je više puta apelovao za mir u ratom razorenoj Siriji otkako je imenovan u martu, dok Asadove snage nastavljaju da se bore za kontrolu sa pobunjeničkim grupama koje ga žele svrgnuti, javlja Fena.

Poruka je poslata putem sirijske vladine delegacije koja je održala pregovore u Vatikanu sa državnim sekretarom katoličkog poglavara, Pietrom Parolinom, i zvaničnikom za vanjske poslove Dominikom Mambertijem, javila je u nedjelju agencija AFP.

"Delegacija je prenijela poruku od predsjednika Asada za Svetog Oca i objasnila je položaj sirijske vlade", navodi se u saopštenju iz Vatikana.

U poruci, Asad je izrazio "posvećenost korišćenja prava zaštite svih građana, bez obzira na vjeroispovijest, protiv zločina koje čine takfiri (sunitski ekstremisti) koji ih napadaju u njihovim kućama, bogomoljama i naseljima - istakla je Sirijska arapska novinska agencija (SANA).

Asadov režim se ponosi sekularizmom. Dok su pobunjenici većinom suniti, vlada uživa podršku Asadove alavitske manjine, kao i kršćana i drugih manjina.

Bonus video: