Roboti biti ključni za buduću uspješnost vojske SAD

Inženjeri NASA-e, Googlea... su na trkačkoj stazi u Majamiju posljednju generaciju robota iskušavali u zadacima jednostavnim za ljude ali zahtjevnim za robote
80 pregleda 2 komentar(a)
robot, Foto: Nytimes.com
robot, Foto: Nytimes.com
Ažurirano: 29.12.2013. 15:23h

Pentagon je prošle sedmice u tišini objavio svoju tehnološku viziju za narednih 25 godina koja predviđa da će bespilotne letjelice i roboti biti ključni za buduću uspješnost vojske SAD-a, objavio je list The Christian Science Monitor.

Ranije ovog mjeseca inženjeri NASA-e, Googlea i još 14 organizacija 'inženjerskih gurua' su na trkačkoj stazi u Majamiju posljednju generaciju robota iskušavali u zadacima jednostavnim za ljude ali zahtjevnim za robote, poput penjanja po merdevinama i kretanja među ruševinama, navodi list. Osam pobjednika među timovima 16 kompanija ponovo će se naći idućeg decembra i nadmetati za nagradu od dva miliona dolara.

Nadmetanje robota zamislili su u Pentagonovom odjeljenju za razvoj oružja budućnosti, Agencija za napredne obrambene istraživačke projekte (DARPA), a viši zvaničnici ministarstva odbrane SAD-a pažljivo su je pratili, navodi list.

Obrana SAD-a će se "u narednim decenijama sve više oslanjati na takve naprave", najavljuje se u zaključku nove studije o smjernicama razvoja automatskih i navođenih sistema koju je Pentagon objavio prošle sedmice. Studija bi trebalo da Pentagonu pruži 'tehnološku viziju' za narednih 25 godina koja će, prema autorima, biti 'ključna za buduću uspješnost' vojske SAD-a.

Nadmetanje robota zamislili su u Pentagonovom odjeljenju za razvoj oružja budućnosti, Agencija za napredne obrambene istraživačke projekte (DARPA), a viši zvaničnici ministarstva odbrane SAD-a pažljivo su je pratili

Vojska SAD-a već godinama koristi robote za deaktiviranje bombi a bostonska kompanija koju je nedavno kupio Google razvija robote koji bi vojnicima trebalo da prenose opremu po strmim stjenovitim brdima Avganistana. Smjernice iz Pentagonove studije ukazuju da će Pentagon ići sve dublje u robotiku i vještačku inteligenciju za upotrebu na kopnu, moru i u vazduhu.

Mornarica, naprimjer, želi više podvodnih plovila bez ljudske posade koja bi djelovala poput malih izviđačkih podmornica i koja bi mogla da osiguravaju luke SAD-a, izviđaju neprijateljske luke i posmatraju dubine do kojih ljudi ne mogu da idu.

Vazdušne snage žele nevidljive bespilotne letjelice koje mogu da djeluju ne samo na mjestima poput Avganistana, gdje nema većih prijetnji po američke letjelice, nego i u zahtjevnijem okruženju nad zemljama sa sofisticiranim protuvavionskim sistemima.

Konačni cilj je povećati izdržljivost i zaštitu vojnih robota što će zauzvrat "smanjiti fizičko i kognitivno opterećenje boraca a istovremeno povećati njihove borbene kapacitete", navodi se u izvještaju Pentagona.

Bonus video: