U Venecueli uhapšeno šest osoba posle napada na Madura

Opozicioni lideri u Venecueli izrazili su zabrinutost da bi vlada te zemlje mogla da iskoristi pokušaj ubistva Madura kao izgovor za obračun sa onima koji se legitimno protive njegovoj politici
1 komentar(a)
Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2018. 19:28h

Vlasti Venecuele saopštile su danas da su privele šest osoba osumnjičenih za povezanost sa korišćenjem bespilotnih letjelica natovarenih sa po kilogram eksploziva, sa kojima je izveden napad na venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura.

Ministar unutrašnjih poslova Venecuele Nestor Luis Reverol rekao je da je u pitanju teroristički napad i dodao da bi u narednim satima moglo da uslijedi još hapšenja, prenjela je agencija AP.

Opozicioni lideri u Venecueli izrazili su zabrinutost da bi vlada te zemlje mogla da iskoristi pokušaj ubistva Madura kao izgovor za obračun sa onima koji se legitimno protive njegovoj politici.

Dvije eksplozije odjeknule su u subotu dok je Maduro govorio na jednoj vojnoj ceremoniji koju je prenosila državna televizija.

Predsjednik Venecuele je nakon toga izjavio da je preživeo napad dronom, a za atentat u Karakasu optužio je kolumbijskog predsjednika Huana Manuela Santosa.

Ministar unutrašnjih poslova Nestor Luis Reverol je rekao da je drugi dron udario u obližnju zgradu i eksplodirao.

Zvaničnici su rekli da su ranjena sedmorica pripadnika snaga bezbednosti, od kojih su trojica zadobili teže povrijede.

Maduro je nepovrijeđen u napadu.

Predsjednik Venecule je pored Santosa za napad optužio i osobe koje žive u SAD, na Floridi, tvrdeći da su ga finansirale.

Izvori kolumbijske vlade u Bogoti odbacili su optužbe na račun Santosa kao "neosnovane", a savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton izjavio je da SAD nisu imale nikakvu ulogu u pokušaju ubistva predsjednika Venecuele Nikolasa Madura.

Misteriozna pobunjenička grupa "Vojnici u majicama" preuzela je danas odgovornost za napad na Madura.

Incident sa dronom dogodio se na prvu godišnjicu Ustavotvorne skupštine, konstituisane na zahtev Madura uprkos nezadovoljstvu građana i brojnim kritikama iz inostranstva.

Bonus video: