Objavljeni razgovori sa djecom koja su preživjela masakr u Njutaunu

Puštanje snimaka u javnost podiglo je veliku prašinu, posebno među roditeljima djece koja su proživjela taj horor
90 pregleda 2 komentar(a)
Adam Lanza, Foto: Telegraph.co.uk
Adam Lanza, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 28.12.2013. 19:02h

Policijska dokumenta koja broje skoro 7.000 stranica dočaravaju teror koji su proživjeli učenici Sendi Huk škole u Njutaunu kada je u decembru prošle godine Adam Lanza ubio 26 ljudi, među kojima je bilo 20 djece.

Objavljeni izvještaj sadrži fotografije škole neposredno nakon masakra, intervjue sa djecom koja su proživjela horor, ali i snimke poziva u pomoć. Policija je tokom razgovora sa djecom posebno bila oprezna i od svakog su roditelja zatražili dozvolu za razgovor. Na kraju razgovora, svako dijete je dobilo knjigu kako bi im pomogla da se suoče sa onim što su vidjeli toga dana, piše Daily Mail.

Prema izvještaju, jedan od dječaka je došao u stanicu u pratnji roditelja i policiji kazao 'da je sve vidio'. Dječak je kazao da je 'loš čovjek' iznenada došao u njihov razred te da je 'nosio vojničku odjeću'. Kazao je i da je vidio da mu je učiteljica upucana i da je znao da je mrtva.

Lanza je navodno i pucao u dijete, ali je promašio i pogodio stvar koju je držao u ruci. Dječak je zatim istrčao iz škole, a putem je vidio tijelo direktorice škole prekriveno krvlju.

Drugi učenik je policiji ispričao da je van razreda čuo glasne zvukove i da je isprva mislio da neko udara čekićem. Kako je ispričao, vrata učionice su se odjednom otvorila te je ušao' visoki i mršav dečko' (Lanza) i upucao jednu djevojčicu koja je samo pala na pod. Ostali su učenici vrišteći istrčali iz učionice.

Sa policijom je trebalo da razgovara i jedna djevojčica iz razreda učiteljice Loren Roso. Ona je, naime, jedina iz tog razreda preživjela masakr. Kada su policajci ušli u sobu, 6-godišnja djevojčica je rekla da se boji i da želi ići kući.

Objavljeni su i snimci potresnih poziva u pomoć iz škole tokom Lanzinog divljanja. Među njima je i snimak razgovora sa jednom učiteljicom koja se sa grupom 5-godišnjaka uspjela da sakrije i pozove pomoć.

"Nalazim se u Sendi Huk školi. Neko je pucao iz pištolja. Krvarim, moja noga krvari! U vrtiću sam... On je u hodniku, ko god da je. O Bože, čula sam pucnjavu", govorila je uplašena žena preko telefona.

Objavljen je snimak poziva još jedne učiteljice koja se zaključala u učionicu sa 16 učenika. "Hitno trebam pomoć. U razredu sam sa djecom. Ne vidim nikoga, vrata su zaključana, ali zvukovi su još uvijek isti", kazala je.

Puštanje snimaka u javnost podiglo je veliku prašinu, posebno među roditeljima djece koja su proživjela taj horor. Tužilac koji je zadužen za istragu masakra u školi u Njutaunu Stiven Sedenski je, takođe, jednom prilikom kazao da objavljivanje snimaka moglo biti bolno za porodice žrtava te da je to maltretiranje preživjelih koji zaslužuju posebnu zaštitu kao žrtve zlostavljanja.

Uprkos protivljenju roditelja i tužilaca, Državno tužitelaštvo je objavilo šest snimaka. Među njima je i snimak na kojem se jasno može čuti kako je Lanza pucao dok je hodao kroz učionice.

Bonus video: