Iran: Uskoro nove centrifuge za obogaćivanje uranijuma

"Razvijamo novu generaciju centrifuga. Ipak treba sprovesti sve testove prije masovne produkcije", rekao je Salehi državnoj televiziji
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2013. 14:06h

Šef Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi izjavio je da Iran priprema novu generaciju centrifuga za obogaćivanje uranijuma, ali da su potrebne dodatne analize prije nego što počne njihova masovna proizvodnja.

"Razvijamo novu generaciju centrifuga. Ipak treba sprovesti sve testove prije masovne produkcije", rekao je Salehi državnoj televiziji, ne preciziravši koliko će trajati njihova izgradnja i testiranje.

On je kazao i da Iran ima ukupno 19.000 centrifuga, iako nije naznačio koliko njih je u upotrebi. Iran je prema nuklearnom sporazumu postignutom prošlog mjeseca u Ženevi sa šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Britanija, Francuska i Njemačka) obećao da neće u narednih šest mjeseci uvoditi u proizvodnju nove centrifuge.

To je bio dio sporazuma prema kojem je Teheran pristao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamjenu za ukidanje nekih sankcija. Dogovor iz Ženeve se, međutim, ipak ne odnosi na razvijanje nove tehnologije centrifuga.

Bonus video: