CAR: Pokušan puč, vojska odbila napadače

Zveket teškog oružja mogao se čuti u centru prijestonice, kao i u luksuznom hotelu "Ležer", gdje su smješteni strani novinari
2 komentar(a)
Centralnoafrička republika, Foto: Reuters
Centralnoafrička republika, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2013. 11:15h

Portparol predsjednika Centralnoafricke Republike Gaj Simplis potvrdio je sinoć da je izvršen napad na predsjedničku palatu u Bangi, što budi sumnju u planirani puč.

Simplis je rekao, u telefonskoj izjavi AP, da su vođene teške borbe u blizini sjedišta vlade, ali da je obezbjeđenje predsjedničke palate "bilo u stanju" da blokira napadače.

Američka agencija navodi da nedeljama u CAR kolaju glasine da će hrišćanska milicija poznata kao anti-Balaka pokušati da izvede vojni puč.

Zveket teškog oružja mogao se čuti u centru prijestonice, kao i u luksuznom hotelu "Ležer", gdje su smješteni strani novinari koji su mogli da vide kako je jedna raketa preletjela zid i završila u dvorištu objekta.

Predsednik Mišel Đotodia došao je na vlast u martu, u vojnom puču, pošto je zbacio legalnog predsjednika Fransoa Bozizea.

U toj afričkoj državi, od 5. decembra traju krvavi sukobi izmedju pretežno muslimanskih pobunjenika, koji sada imaju svog predsjednika, i mješavine lokalnih hrićanskih milicija i drugih boraca, koji traže osvetu zbog preuzimanja vlast uz brojno prisusutvo francuskih vojnika i boraca Afričke unije, pretežno iz Čada i sve angažovanije Misije Ujedinjenih nacija.

Bonus video: