Obama potpisao Zakon o budžetu, kreće štednja

Budžet predviđa sveobuhvatno, ranije predviđeno, smanjenje za oko 63 milijardi dolara u naredne dve godine, plus projektovanih 85 milijardi dolara štednje na drugim nivoima
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2013. 08:23h

Američki predsjednik Barak Obama potpisao je zakon o budžetu kojim se predviđaju mjere štednje, ali i uklanjanje rizika od pada vlade i kojim se stavlja tačka na godinu izazova za Bijelu kuću i Kongres.

Tokom odmora sa porodicom na Havajima, Obama je potpisao dvogodišnji budžet i akt o nacionalnoj odbrani za fiskalnu 2014. koji su među sedam ostalih potpisanih zakonskih akata, prenela je agencija AP.

Senat je odobrio 20. decembra godišnje izdvajanje za odbranu, jedan od završnih radnji senatora prije odlaska za božićne praznike uz predhodno odobrenje Pentagona u iznosu od 526, 8 milijardi dolara za fiskalnu 2014. plus, kako navodi AFP, 80,7 milijardi za vojne operacije u inostranstvu, prije svega u Avganistanu.

Ovaj iznos biće uvećan za 498 milijardi dolara što je finansijski okvir ostalih javnih rashoda koji se finansiraju iz budžeta.

Budžet predviđa sveobuhvatno, ranije predviđeno, smanjenje za oko 63 milijardi dolara u naredne dve godine, plus projektovanih 85 milijardi dolara štednje na drugim nivoima.

Obama je pohvalio Autorizovani akt o nacionalnoj odbrani koji dozvoljava ubrzanu repatrijaciju pritvorenika iz američke pomorske vojne baze u zalivu Gvantanamo na Kubi, novi zakon kojim se zabranjuje dalje prebacivanje pritvorenika u Sjedinjene Američke Države - ograničenje kome se Obama protivi.

AP navodi da je stavljanjem potpisa na jedan od poslednjih službenih akata u ovoj godini, Obama uklonio delimični strah od pada vlade zbog zastoja u finansiranju, primene, kobnog, novog sistema zdravstvene zaštite i večite pretnje od paralize Kongresa.

Bonus video: