Prijeti državni udar

SAD ponovo prijete Južnom Sudanu obustavom pomoći

Trupe lojalne Kiru bore se sa snagama bivšeg potpredsjednika Rijeka Mačara, a u talasu međuetničkog nasilja do sada je, prema podacima Ujedinjenih nacija, poginulo više hiljada ljudi
50 pregleda 0 komentar(a)
Stejt Dipartment, Foto: Reuters
Stejt Dipartment, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2019. 21:05h

Sjedinjene Američke Države (SAD) ponovo su zaprijetile da će obustaviti svoju pomoć Južnom Sudanu ukoliko vlada predsjednika Salve Kira bude zbačena u državnom udaru.

Trupe lojalne Kiru bore se sa snagama bivšeg potpredsjednika Rijeka Mačara, a u talasu međuetničkog nasilja do sada je, prema podacima Ujedinjenih nacija, poginulo više hiljada ljudi.

"Nastavljamo da apelujemo na sve strane u sukobu da na miran i demokratski način riješe svoje nesuglasice", rekao je jedan zvanični State Departmenta za AFP.

Prema njegovim riječima, američka administracija je "jasno stavila do znanja da će svaki pokušaj osvajanja vlasti upotrebom vojne sile rezultirati okončanjem dugogodišnje podrške SAD i međunarodne zajednice".

Zvaničnik je podsjetio da se specijalni izaslanik Vašingtona za Južni Sudan Donald But je još nalazi "na terenu u Džubi gdje apeluje na smirivanje situacije i mirno rješavanje krize".

U utorak je američki državni sekretar Džon Keri zatražio od Mačara da proglasi primirje i razgovara sa predsjednikom Kirom.

I Mačar i Kir su rekli da su spremni da učestvuju u mirovnim pregovorima, ali nasilje je nastavljeno.

Sukobljene snage u Južnom Sudanu bore se za prevlast nad teritorijom bogatom naftom i kontrolu nad tim resursima.

Vašington je odigrao ključnu ulogu u postizanju dogovora koji je doveo do nezavisnosti Južnog Sudana u julu 2011. godine i od tada je pružao značajnu diplomatsku i ekonomsku pomoć ovoj mladoj državi.