Prva hapšenja Muslimanske braće po novom zakonu

Pristalice su uhapšene u provinciji Šarkija pod sumnjom da su počinili zločine uključujući "promovisanje ideologije Muslimanske braće"
1 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Sxc.hu
Hapšenje, Foto: Sxc.hu
Ažurirano: 26.12.2013. 15:00h

Egipatska policija je danas uhapsila 16 pristalica pokreta Muslimanska braća, objavila je tamošnja državna novinska agencija, što su prva hapšenja otkad je privremena egipatska vlada juče proglasila tu grupu terorističkom organizacijom.

Pristalice su uhapšene u provinciji Šarkija pod sumnjom da su počinili zločine uključujući "promovisanje ideologije Muslimanske braće, dijeljenje njihovih letaka i podsticanje nasilja protiv vojske i policije", prenio je Rojters.

Vlada u Kairu je juče proglasila Muslimansku braću, čiji je član i svrgnuti predsjednik te zemlje Mohamed Morsi, "terorističkom organizacijom" i zabranila sve njene aktivnosti, uključujući demonstracije.

"Kabinet proglašava Muslimansku braću terorističkom organizacijom", navodi se u saopštenju koje je sinoć poslije sjednice vlade pročitao egipatski ministar višeg obrazovanja Hosam Eisa.

Eisa je dodao da će, u skladu sa tim proglašenjem, krivično goniti one koji pripadaju toj ogranizaciji, koji je finansiraju i promovišu njene aktivnosti.

Muslimanska braća organizuju gotovo svakodnevne proteste otkad je Morsi 3. jula svrgnut sa vlasti.

Bonus video: