Skromno i diskretno obilježena godišnjica rođenja Mao Cedunga

Način obilježavanja godišnjice pokazao je osjetljivo balansiranje kojim se koristi novo rukovodstvo Komunističke partije Kine
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2013. 09:33h

Kina je danas skromno i diskretno obilježila 120. godina od rođenja osnivača komunističke Kine Mao Cedunga.

Skroman i diskretan način obilježavanja godišnjice pokazao je osjetljivo balansiranje kojim se koristi novo rukovodstvo Komunističke partije Kine, postavljeno prošle godine, u odnosu na stavove građana prema Maovoj zaostavštini.

Predsjednik Kine i lider Komunističke partije Si Điping je, zajedno s drugim liderima, odao poštu osnivaču komunističke države posjetom njegovom mauzoleju na trgu Tjenanmen u centru Pekinga, izvjestila je kineska agencija Sinhua.

Povodom godišnjice, kineski lideri su se tri puta poklonili pred statuom Maoa Cedunga. Odajući mu poštu, kineski lideri su "zajednički podsjetili na slavna dostignuća druga Mao Cedunga", javila je Sinhua.

Znak relativno potcjenjivačkog pristupa partije obilježavanju godišnjice bilo je to što Maov rođendan nije pomenut na naslovnoj strani partijskog biltena Narodni dnevnik, navodi Asošiejted pres.

Na strani sedam list slavi Maoa kako briljantnog "proleterskog revolucionara, stratega i teoretičara", u komentaru koji zauzima cijelu stranicu, uz uvodnik u kojem se kaže da bi "najbolja komemoracija" Maou bila u tome da budu nastavljene ekonomske reforme.

Na obilježavanjima su izbjegnute rasprave o centralnoj ulozi Maoa u najgorim kineskim poslijeratnim tragedijama - Velikom skoku naprijed i Kulturnoj revoluciji, u kojima su milioni umrli uslijed gladi i progona, navodi AP.

Godišnjica rođenja Maoa Cedunga obilježena je desetinama simpozijuma, izložbi, koncerata i specijalnih televizijskih emisija.

Galerija

Bonus video: