Abe obišao sporni hram, naljutio Peking i Seul

Američka ambasada u Tokiju takođe je izrazila zbrinutost zbog tog čina, ocijenivši da će to "pojačati napetost" u odnosima Japana i njegovih susjeda
3 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2013. 09:24h

Japanski premijer Šinzo Abe obišao je sporni hram Jasukuni u spomen japanskim vojnicima poginulim za svoju zemlju.

To je naišlo na osude Kine i Južne Koreje koje smatraju taj spomenik simbolom japanskog militarizma u prvoj polovini 20. vijeka.

Američka ambasada u Tokiju takođe je izrazila zbrinutost zbog tog čina, ocijenivši da će to "pojačati napetost" u odnosima Japana i njegovih susjeda.

Jasukuni, memorijal u čast poginulih u ratovima u 19. i 20. vijeku, uključujući i ratne zločince u Drugom svjetskom ratu, za Seul i Peking predstavlja simbol zločina koje su japanske trupe počinile tokom kolonizacije Korejskog poluostrva (1910-1945) i djelimične okupacije Kine (1910-1945).

Abe je posetio ovo kultno mjesto koje se nalazi u centru Tokija danas prijepodne, tačno godinu dana od kada se vratio na vlast 26. decembra 2012.

Poslije obilaska spomenika, on je izjavio da je želio da pokaže svoju odlučnost da niko više ponovo ne pati zbog rata.

Abe je, da bi predupredio moguće kritike, u saopštenju poslije posjete izjavio da je Japan izgradio slobodnu demokratsku i mirnu zemlju od kraja Drugog svjetskog rata i da nema sumnje da će nastaviti tim putem.

Direktor za azijska pitanja u kineskom ministarstvu spoljnih poslova Luo Džaohui rekao je da je posjeta "apsolutno neprihvatljiva za kineski narod" i da Japan treba da preuzme odgovoronost.

Luo je dodao da taj gest "mnogo škodi" narodima Azije, iako je poslije posjete Abe izjavio da time nije želio da povrijedi Kineze i Južnokorejce. Kineski ambasador u Tokiju uložio je zvaničan protest.

Reakcija Pekinga je bila predvidiva, posebno imajući u vidu da su odnosi s Tokijom zategnuti posljednjih godinu dana zbog spora oko suvereniteta nad nenaseljenim ostrvima u Istočnom kineskom moru, koja Japan zove Senkaku, a Kina Diaoju.

Sporna ostrva nalaze se 200 kilometara sjeveroistočno od Tajvana i 400 kilometara zapadno od Okinave, južnog dijela Japana.

Na posjetu je reagovala i Južna Koreja koja je izrazila "bijes" posle posjete Abea spornom hramu.

Južnokorejski ministar kulture Jo Jin-Rijong rekao je da taj potez predstavlja anahrono ponašanje i "suštinski škodi ne samo odnosima Južne Koreje i Japana već i stabilnosti i saradnji u sjeveroistočnoj Aziji".

Američka ambasada u Tokiju je povodom posjete izdala saopštenje i izrazila zabrinutost da će se time "pojačati napetosti" sa susjednim zemljama.

"Japan je dragocjen saveznik i prijatelj. Ipak, SAD su ražočarane da je japanska vlada preduzela tu inicijativu koja će pojačati napetosti sa susjedima Japana", navodi se u saopštenju američke ambasade.

U saopštenju američke ambasade izražava se očekivanje da će Japan i njegovi susjedi naći konstruktivan način da pristupe osjetljivim pitanjima iz prošlosti, poboljšaju svoje odnose i unaprijede saradnju u interesu regionalnog mira i stabilnosti, što je zajednički cilj.

SAD strahuju od mogućih oružanih incidenata između Japana i Kine oko spornih ostrva u Istočnom kineskom moru.

Galerija

Bonus video: