UN najavile istragu zločina u Južnom Sudanu

Po podacima Ujedinjenih nacija, oko 45.000 južnosudanskih građana je smješteno u izbjegličke logore
0 komentar(a)
Južni sudan kamp, Foto: Reuters
Južni sudan kamp, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.12.2013. 10:50h

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je naoružane grupe u Južnom Sudanu da će zbog mnogobrojnih prijava biti sprovedena istraga zločina protiv čovječnosti u toj zemlji.

"Svijet nadgleda sve djelove Južnog Sudana", rekao je Ban Ki Mun u Njujorku na margini sastanka Savjeta bezbjednosti o krizi u Južnom Sudanu.

Ban je kazao da će UN istražiti "teško kršenje ljudskih prava i zločine protiv čovječnosti", i da će sa posljedicama morati da se suoče i oni koji su na visokim položajima, a odgovorni su za to.

U Južnom Sudanu više od nedjelju dana traje otvoren rat pristalica aktuelnog predsjednika Salve Kira i njegovog bivšeg zamjenika Rieka Mačara.

Sukobi su izbili pošto je Kir optužio Mačara za pokušaj državnog udara.

Mačar, koji je smijenjen u julu, rekao je da Kir pokušava da eliminiše sve svoje rivale. Njegove pristalice preuzele su kontrolu nad gradovima Bor i Bentiu.

Po podacima UN, oko 45.000 južnosudanskih građana je smješteno u izbjegličke logore, a Ban Ki Mun je predložio Savjetu bezbjednosti da u Južni Sudan, gdje je već 7.000 "plavih šljemova", pošalje još 5.500 vojnika.

Od početka sukoba u Južnom Sudanu poginulo je 500 ljudi, ali humanitarni radnici procjenjuju da je broj žrtava mnogo veći.

Sukob je poprimio etničke razmjere i sada se bore pripadnici naroda Nueri koji podržavaju Mačara, i pripadnici naroda Dinke - pristlice Kira.

Bonus video: