Tetak Kim Džong-una pogubljen zbog kontrole nad izvozom uglja

Pogubljenje, najveća politička promjena otkako je Kim preuzeo vlast prije dvije godine
4 komentar(a)
Kim Džong Un, Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Kim Džong Un, Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.12.2013. 12:15h

Tetak Kim Džong-una, neospornog gospodara života i smrti u Sjevernoj Koreji, pogubljen je zato što je pokušao da preuzme kontrolu nad unosnim poslom izvoza uglja, rekao je danas šef obaveštajne službe poslanicima u Pjongjangu.

Džang Song-Taek, nekada moćni tetak i politički mentor mladog lidera Kin Džong-una, pogubljen je 12. decembra pod optužbama za kovanje zavjere za državni udar i korupciju.

Pogubljenje, najveća politička promjena otkako je Kim preuzeo vlast prije dvije godine, izazvala je spekulacije da je Džang izgubio bitku za moć sa generalnima koji pripadaju tvrdoj struji.

Međutim, Nam Džae-Džun, šef Nacionalne obavještajne službe Sjeverne Koreje, rekao je da je Džangovom padu u nemilost doprinijelo to što je pokušao da preuzme kontrolu nad državnim biznisom sa prirodnim resursima, javio je AFP.

Džang je godinama rukovodio izvozom minerala, koji uglavnom odlaze u Kinu, ali je, zajedno sa saradnicima, razgnijevio rukovođstvo jer je brzo proširio kontrolu nad tim sektorom.

Vlast u Pjongjangu trenutno ispituje zvaničnike u administrativnom odjeljenju vladajuće partije, kojim je nekada rukovodio Džang, kao i u drugim državnim trgovinskim ograncima, rekao je Nam.

On je, izvještavajući obavještajni odbor parlamenta o situaciji u Sjevernoj Koreji, takođe kazao da mladi vladar nema problema u upravljanju državom, ali da bi mogao da organizuje oružane provokacije usmjerene na Južnu Koreju u periodu od januara do marta kako bi pojačao jedinstvo u zemlji.

Nam je rekao i da Kimova moćna tetka Kim Kjong-Hui nema ozbiljnu bolest, već izbjegava da se pojavljuje u javnosti zbog pogubljenja supruga.

Oko 88 odsto ukupne trgovinske razmene Sjeverne Koreje obavlja se s Kinom, a izvoz u tu zemlju, uglavnom uglja i rude gvožđa, prošle godine je iznosio 2,4 milijarde dolara.

U Seulu cijene da sjevernokorejske mineralne zalihe vrijede oko 6,3 biliona dolara.

Bonus video: