Bangkok: Demonstranti blokiraju kandidate

Na ulice Bangkoka juče je izašlo oko 150.000 ljudi, dan nakon što je opozicija najavila da će bojkotovati prijevremene opšte izbore
0 komentar(a)
Bangkok, Foto: Beta/AP
Bangkok, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.12.2013. 09:43h

Stotine tajlandskih antivladinih demonstranata blokiralo je prilaz stadionu u Bangkoku kako bi spriječili političke predstavnike da prijave kandidate za izbore.

Predstavnici devet partija, među kojima je i vladajuća, uspjeli su da uđu u prostorije gde se prijavljuju kandidature, rekao je zvaničnik Izborne komisije. On je kazao da su mnoge stranke uložile žalbu jer njihovi zvaničnici nisu mogli da uđu u zgradu, pošto su demonstranti blokirali prilaz zgradi.

Rok za prijavu kandidatura je 27. decembar, a opšti izbori zakazani su za februar.

Na ulice Bangkoka juče je izašlo oko 150.000 ljudi, dan nakon što je opozicija najavila da će bojkotovati prijevremene opšte izbore.

Jingluk Šinavatra najavila je početkom decembra prijevremene izbore koji bi trebalo da budu održani u februaru sljedeće godine, što je bio njen odgovor na masovne proteste protiv nje i njene vlade.

Povod za proteste je opšte uvjerenje da je Jingluk Šinavatra samo marioneta svog brata Taksina Šinavatre, koji je svrgnut u vojnom puču 2006. godine, poslije optužbi za korupciju i zloupotrebu položaja.

Glavna tajlandska opoziciona Demokratska partija objavila je u subotu da neće učestvovati na februarskim izborima. Demonstranti su ostali pri svom zahtjevu da se formira "narodni savjet" koji bi na vlasti bio 18 meseci, poslije čega bi bili održani izbori.

Bonus video: