Rio: Neuspio protest protiv zakona o toplesu

"Žalosno je što je cio događaj pretvoren u medijski cirkus. Zapanjena sam brojem muškaraca koji su došli samo da bi se nagledali ženskih grudi"
69 pregleda 4 komentar(a)
Toples, brazil, Foto: Beta/AP
Toples, brazil, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.12.2013. 13:40h

Kolektivni protest protiv višedecenijske zabrane toplesa, koji je juče, prvog dana ljeta u južnoj hemisferi, održan na čuvenoj plaži Ipanema u Rio de Žaneiru, nije postigao očekivani odziv.

Umjesto najavljenih 2.000 učesnica, djevojaka je bilo višestruko manje, a na golišavom skupu pojavilo se najviše fotoreportera i muškaraca.

Kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC), par hiljada Brazilki obećalo je preko društvenih mreža da će doći u subotu na plažu i skinuti gornji dio kupaćeg kostima u znak protesta protiv "licemjernog zakona" koji ženama zabranjuje sunčanje u toplesu.

Organizatori su naveli da se na plaži u zakazano vrijeme pojavilo svega nekoliko desetina žena, a da je većina najvjerovatnije odustala iz straha.

"To je lažni puritanizam, indikativan za našu mačo kulturu", kazala je za AP jedna od učesnica protesta, dodajući da je zakon "anahron i licemjeran" s ozbirom da se golotinja toleriše tokom karnevala.

Organizatorka skupa Ana Rios izjavila je da je cilj bio da se skrene pažnja javnosti na predrasude prema ženama u Brazilu.

Protest je podržala i grupa muškaraca koja je osudila "seksistički zakon".

"Žalosno je što je cio događaj pretvoren u medijski cirkus. Zapanjena sam brojem muškaraca koji su došli samo da bi se nagledali ženskih grudi", rekla je Rios.

Zakon o zabrani toplesa, koji je donet još 1940-ih, predviđa kaznu od tri mjeseca do godinu dana zatvora.

Bonus video: