Britanski "The Economist" izabrao državu godine, a to je...

List je priznanje odao i urugvajskom predsjedniku Hoze Muhiki bez kojeg se, kako ističu, reforme ne bi dogodile
15 komentar(a)
marihuana, Foto: Reuters
marihuana, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2013. 11:57h

Britanski časopis "The Economist" izabrao je Urugvaj za zemlju godine, pohvalivši prelomne reforme te države koje bi mogle koristiti cijelom svijetu.

Urugvaj je ove godine usvojio zakon kojim je legalizovana i regulisana proizvodnja, prodaja i upotreba marihuane ali i istospolne brakove. Takve odluke, ugledni "The Economist" nazvao je politikom koja "povećava globalnu količinu sreće bez ikakvog finansijskog troška", piše hina.

Ovo je prvi put da je Economist birao zemlju godine.

"Istospolni brak je mjera koja ide van granica države, koja povećava globalnu količinu sreće bez ikakvog finansijskog troška. Još je nekoliko zemalja ove godine donijelo takvu odluku, ali je Urugvaj jedini koji je, uz to, legalizovao proizvodnju i prodaju marihuane. Ta odluka, koja će zaustaviti sitne prevarante i lopove i omogućiti vladi da se posveti težem kriminalu, evidentno je toliko osjetljiva da je nijedna druga zemlja još nije sprovela. Ako druge države počnu da slijede Urugvaj i u to uključe i neke druge narkotike, to bi drastično umanjilo štetu koju droga nanosi svijetu", objašnjava Economist.

List je priznanje odao i urugvajskom predsjedniku Hozeu Muhiki bez kojeg se, kako ističu, reforme ne bi dogodile.

"Čovjek na čelu je zadivljujuće skroman. Neobično iskren za političara, živi u drvenoj kućici, vozi se na posao u 'bubi' i leti ekonomskom klasom. Skroman, ali hrabar, liberalan i zabavan, Urugvaj je naš izbor za zemlju godine", zaključuje list.

Bonus video: