Svjetska banka dijeli 52 milijarde dolara siromašnim zemljama

Sredstva će obezbijediti pristup struji za 15 do 20 miliona ljudi, vakcine za 200 miliona djece, i mikrofinansijske kredite za više od milion žena
3 komentar(a)
siromaštvo, Foto: Worldbank.org
siromaštvo, Foto: Worldbank.org
Ažurirano: 18.12.2013. 10:26h

Svjetska banka (SB) je primila rekordan iznos od 52 milijarde dolara za pomoć najsiromašnijim zemljama svijeta.

Prikupljenu sumu, koju je obezbijedilo 46 razvijenih i zemalja u usponu, preuzeće Međunarodno udruženje za razvoj (IDA), ogranak Svjetske banke zadužen za kreditiranje najnerazvijenijih zemalja, a sredstva će biti iskorištena u periodu od tri godine, počev od juna 2014. godine, prenosi Frans pres.

"Zemlje su pristale da povećaju sredstva za borbu protiv najtežih pitanja u krhkim i sukobima pogođenima zemljama, kao i da pomognu tim zemljama da se vrate na put stabilnosti", navodi se u saopštenju SB.

Uz pomoć tih sredstava, IDA će se posebno fokusirati na mobilizaciju privatnog sektora, pitanja klimatskih promena, kao i projekte jednakosti među polovma.

Kako se navodi u saopštenju, sredstva će obezbijediti pristup struji za 15 do 20 miliona ljudi, vakcine za 200 miliona djece, i mikrofinansijske kredite za više od milion žena.

"Oko 32 miliona ljudi će dobiti pristup čistoj vodi, a dodatnih 5,6 miliona bolje sanitanrne uslove", dodaje se u saopštenju SB.

Polovina od 49,3 milijarde dolara iz projekata IDA je u protekle tri godine otišlo u Afriku, gdje je 40 zemalja kvalifikovano za tu pomoć.

Bonus video: