KLIMATSKA OCJENA

Novembar u 2013. je bio rekordno topao u cijelom svijetu

Prosječna globalna temperatura kopna i okeana u novembru 2013. je iznosila 13.68 °C, što je za 0.78 °C više od temperaturnog prosjeka za 20. vijek za taj mjesec
172 pregleda 0 komentar(a)
jesen, Foto: Shutterstock
jesen, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2019. 22:36h

Prosječna globalna temperatura kopna i okeana na Zemlji je u novembru 2013. godine bila rekordno visoka. Taj je podatak u svom redovnom mjesečnom izvještaju objavila američka Državna uprava za okeane i atmosferu (NOAA). I prema podacima američke agencije NASA novembar je bio rekordno topao 11. mjesec na globalnom nivou, prenosi Index.hr.

Podaci o temperaturi na globalnom nivou postoje od 1880. godine.

Prosječna globalna temperatura kopna i okeana u novembru 2013. je iznosila 13.68 °C, što je za 0.78 °C više od temperaturnog prosjeka za 20. vijek za taj mjesec. Riječ je o šestom najvećem mjesečnom temperaturnom odstupanju od prosjeka za bilo koji mjesec.

Ovogodišnji novembar je trideset i sedmi uzastopni novembar koji je topliji od prosjeka - posljednji put je novembar bio hladniji od prosjeka 1976. godine.

Posljednji mjesec koji je na globalnom nivou bio hladniji od prosjeka je februar 1985. godine.

Temperatura kopnenih površina je u novembru bila za 1.43 °C veća od prosjeka za 20. vijek koji iznosi 5.9 °C , što je druga najveća vrijednost za novembar, odmah nakon novembra iz 2010. godine.

Prosječna temperatura svjetskih okeana u novembru 2013. je bila treća najveća (zajedno sa 2009. godinom) u istoriji mjerenja, za 0.54 °C viša od prosjeka za 20. vijek koji iznosi 15.8 °C.

Na Sjevernoj polulopti novembar je sa temperaturnim odstupanjem od +1.00 °C bio drugi najtopliji novembar . Na Južnoj polulopti je sa temperaturnim odstupanjem od +0.52 °C bio četvrti najtopliji novembar.

Na većem dijelu svjetskih kopnenih površina novembar je bio topliji od prosjeka, što uključuje veći dio Evroazije, obalne Afrike, Srednje Amerike i centralnog dijela Južne Amerike. Rekordna toplina za novembar je zabilježena u većem dijelu juga Rusije, na sjeverozapadu Kazahstana, juga Indije i juga Madagaskara.

Hladniji novembar je zabilježen na sjeveru Australije, u dijelovima Sjeverne Amerike, na jugozapadu Grenlanda te na dijelovima Južnog okeana u blizini Južne Amerike. Na Zemlji nije bilo kopnenih površina na kojima je novembar bio rekordno hladan.

U Rusiji je mjesec novembar 2013. bio rekordno topao novembar u istoriji mjerenja temperatura, tj. od 1891. godine. U dijelovima Urala, Sibira i na arktičkim ostrvima u Karskom moru novembar je bio i više od 8 °C topliji od prosjeka.

Raspodjela količine padavina novembru je, kao što je to uobičajeno, u raznim djelovima svijeta bila vrlo raznolika. Rekordna količina padavina zabilježena je u obalnom području Čilea, u centralnom Japanu, na sjeveru centralne Australije i Meksika. Rekordno sušno je bilo u manjim područjima Južne Amerike, dijelu sjeverozapadne Afrike, nekim krajevima centralne i južne Azije te u djelovima zapadne i južne Australije.