Čile: Mišel Bašle opet predsjednica

Bašle je osvojila 62 odsto glasova, u odnosu na 38 odsto koliko je dobila konzervativka Evelin Matei, koja je već priznala poraz i čestitala suparnici
0 komentar(a)
Mišel Bašle, Foto: Beta/AP
Mišel Bašle, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.12.2013. 07:57h

Bivša predsjednica Čilea, ljevičarka Mišel Bašle pobijedila na predsjedničkim izborima, čime se na političku scenu u toj zemlji ponovo vraćaju stranke lijevog centra.

Bašle je osvojila 62 odsto glasova, u odnosu na 38 odsto koliko je dobila konzervativka Evelin Matei, koja je već priznala poraz i čestitala suparnici.

Odziv na izborima iznosio je, međutim, svega 41 odsto, što je predstavljalo potencijalnu opasnost za Bašleovu.

Bašle (62) je bila šef države od 2006. do 2010. i taj je mandat završila sa rejtingom podrške od 84 odsto, iako nije uspjela da sprovede ozbiljnije reforme u državi.

Ona je obećala da će u novom mandatu povećati poreze za bogatije stanovnike, sprovesti reformu obrazovnog sistema i da će čak i nastojati da izmijeni ustav, koji datira iz vremena diktature, što će predstavljati težak izazov s obzirom na protivljenje u parlamentu.

Bašle je poslije glasanja danas pozvala sunarodnike da glasaju "za promjene potrebne Čileu".

Evelin Matei je izjavila da je videla "mnogo radosti, jedinstva i mnogo, mnogo podrške".

Bašle je u prvom krugu, u kojem se biralo između devet kandidata, osvojila 46,6 odsto glasova. Po prognozama, ona bi u današnjem, drugom krugu, mogla da dobije oko 60 odsto glasova.

Izborna komisija najavila je prve rezulatate za 23 časa.

Bonus video: