Sahranjen Nelson Mendela

Njegov kovčeg prekriven zastavom Južne Afrike bio je okružen sa 95 postavljenih svijeća, za svaku od njegovih proživljenih godina
52 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2013. 12:06h

Prvi crni predsjednik Južne Afrike i dobitnik Nobelove nagrade za mir Nelson Mendela sahranjen je danas u njegovom rodnom selu Kunu uz državne i tradicionalne počasti.

Sadašnji predsjednik Džejkob Zuma odao je posljednju poštu Nelsonu Mendeli i poručio da će bivši šef države i borac protiv aparthejda biti "svjetlost koja će narod voditi na putu izgradnje Južne Afrike".

Sahrana bivšeg južnoafričkog predsjednika i borca protiv aparthejda Nelsona Mendele održana je u njegovom rodnom selu Kunuu, na jugu Južne Afrike u provinciji Kejp, 700 kilometara južno od Johanesburga.

Poslije zvanične ceremonije opraštanja, kovčeg sa Mendelinim posmrtnim ostacima preuzela je njegova porodica radi pogreba po tradiciji plemena Kosa u grobnici na porodičnom imanju u tom selu, u kom je Mendela proveo djetinjstvo i dane po napuštanju politike, izvjestile su agencije.

"Južna Afrika će nastaviti da se razvija zato što ne smijemo da te razočaramo... Tvoj dug put ka slobodi je završen, ali naš put se nastavlja... Ostaćeš svjetlost koja će nas voditi na dugom putu izgradnje Južne Afrike o kojoj si sanjao", rekao je Zuma opraštajući se od Mendele.

Bivši južnoafrički predsjednik i legendarni borac protiv aparthejda i dobitnik Nobelove nagrade za mir preminuo je 5. decembra u 96. godini.

Ceremonija je počela pjesmom plemena Kosa, kojem pripada Mendelin Tembu klan - "Ispuni svoje obećanje", u džinovskom belom šatoru na poljani u blizini Mendeline kuće, specijalno napravljenom za ovu priliku.

U čast dobitnika Nobelove nagrade za mir 1993. godine, koji je proveo u zatvorima 27 godina u vrijeme aparthejda, ispaljen je 21 počasni plotun, a njegov kovčeg prekriven zastavom Južne Afrike bio je okružen sa 95 postavljenih svijeća, za svaku od njegovih proživljenih godina.

Ceremonija je poslije desetodnevne žalosti počela pred oko 4.500 ljudi na imanju Mendeline porodice, uz običaje etničke grupe Kosa kojoj je pripadao. U selu su ispaljeni i počasni plotuni, a pripadnici vojske ispratili su Mendelin kovčeg do velikog bijelog šatora.

Od Mendele su se oprostili i brojni rođaci, državnici i veterani borbe protiv aparthejda.

Među prisutnima na sahrani su britanski princ Čarls, bivši francuski premijeri Lionel Žospen i Alen Žipe, TV voditeljka Opra Vinfri, milijarder Ričard Brenson, bivši premijer Zimbabvea Morgan Cangiraj i i ambasador SAD u Južnoj Africi Patrik Gaspard.

Nakon ceremonije na imanju Nelsona Mendele, kovčeg prekriven zastavom Južne Afrike biće položen u grob u prisustvu najbližih.

Galerija

Bonus video: