Danski i norveški brodovi kreću po sirijsko hemijsko oružje

"Trenutno moj zadatak je da pripremim ljude za prevoz hemikalija iz Latakije prema još nepoznatom odredištu", rekao je Torben Mikelsen, šef operacije
68 pregleda 1 komentar(a)
Brod Danska, Foto: Reuters
Brod Danska, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2013. 08:02h

Dva broda, danski i norveški, čekaju na Kipru odobrenje da krenu prema Siriji gdje će preuzeti dio sirijskog hemijskog arsenala koji do kraja decembra mora napustiti zemlju, ali zasad ne znaju kuda će odvesti svoj teret.

Sjedinjene Američke Države su pristale da se pobrinu za uništenje dijela hemijskog oružja koje će izvesti u međunarodnim vodama na brodu američke mornarice, ali nordijski čelnici zasad ne znaju kako će se kontejneri prekrcati na taj brod.

Kada se pripreme završe, danski i norveški brod će pratiti dva teretna broda prema sirijskoj luci Latakiji, gdje će se ukrcati kontejneri s hemikalijama koje, po smjernicama Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) trebaju da napuste sirijsku teritoriju do 31. decembra.

"Trenutno moj zadatak je da pripremim ljude za prevoz hemikalija iz Latakije prema još nepoznatom odredištu", rekao je Torben Mikelsen, šef operacije.

"Prevoz hemikalija u ovakvim razmjerama još nije viđen", rekao je Per Rostad, kapetan norveškog broda, dodajući da su "dobro uvježbani i pripremljeni".

Dva teretna broda, od kojih je tek jedan stigao u subotu u Limasol, prevoziće najviše 500 tona hemikalija, dodaje Bjorn Šmit, danski hemičar koji učestvuju u operaciji.

Damask je prijavio ukupno 1.290 tona hemijskog oružja.

Kontejneri opremljeni GPS-om

Sirijska vojska i OPCW će prije ukrcavanja staviti hemikalije u kontejnere koje će zapečatiti i opremiti GPS-om, dodaje Šmit koji je član tima civilnih stručnjaka na brodovima i na teretnim brodovima kako bi spriječili eventualne incidente.

"U najgorem slučaju, hemijska sredstva bi se mogla izliti na teretni brod", rekao je, ali stručnjaci i vojnici će biti ondje kako bi obezbijedili dekontaminaciju i evakuaciju stradalih.

Po predviđenom planu, teretni brodovi trebaju preuzeti najopasnije hemikalije, takozvane 1. i 2. prioriteta. Te tvari pojedinačno nijesu opasne ali kada se pomiješaju mogu stvoriti smrtonosni plin poput sarina ili VX-a.

"No siguran sam da će oni koji budu ukrcavali kontejnere na teretni brod paziti da ih ne stave jedan uz drugi", rekao je Bjorn Šmit. On će lično provjeriti teret prema popisima koje su sastavili UN i OPCW, uz pomoć skenera koji omogućavaju da se vidi što je u kontejneru.

Kontejneri koji će se pregledati i zapečatiti prije ukrcaja na teretne brodove, neće se otvarati dok ih ne preuzme tim koji ih treba učiniti bezopasnima tako što će ih neutralizovati hidrolizom (dodavanjem vode na visokoj temperaturi).

Kako će isporučiti hemikalije?

Pentagon upravo postavlja na MV Cape Ray, teretni brod dug 200 metara, opremu nužnu za izvršenje tog zadatka.

No presudno pitanje zasad ostaje bez odgovora: kako će Danci i Norvežani isporučiti svoj teret?

"Najbolje bi bilo obaviti predaju u nekoj luci", priznaje Torben Mikelsen, šef misije. Zasad se nijedna zemlja nije službeno prijavila da bude mjesto tranzita.

Prekrcaj bi se mogao obaviti i na moru, s broda na brod, ali to bi bilo opasnije.

Sve dok se sve nesigurnosti ne otklone, brodovi će ostati u luci u Limasolu. "Malo je vjerovatno da bi nas vlade poslale po teret a da ne znaju kuda ćemo ići poslije", ocijenio je Mikelsen.

Po rezoluciji 2118 Savjeta bezbjednosti UN- prihvaćenoj u septembru nakon američkih prijetnji vojnim udarom kao odgovor na smrtonosni hemijski napad blizu Damaska, sav sirijski hemijski arsenal mora se uništiti do 30. juna.

Bonus video: