SAD: Dvoje ranjenih u pucnjavi u školi, napadač mrtav

Ova srednja škola udaljena je 13 kilometara istočno od druge škole u Litltonu, gdje su 1999. godine dvoje tinejdžera ubili 12 drugova iz škole i nastavnika
0 komentar(a)
Arapaho, Foto: Reuters
Arapaho, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.12.2013. 08:11h

Dvoje učenika ranjeno je u pucnjavi u Arapaho srednjoj školi u Sentenijalu, američka država Kolorado, a napadač je pronađen mrtav i vjeruje se da je izvršio samoubistvo.

Kako su saopštili policijski zvaničnici, napadač je takođe učenik.

Lokalni šerif Grejson Robinson je izjavio novinarima da se napadač zove Karl Halverson Pirson i da je naoružan puškom došao u školu tražeći po imenu jednog profesora, koji je napustio zgradu kada su ga na to upozorili ostali đaci.

"Znao je da ga traži i izašao je iz zgrade, željeći da to isto učini i Pirson. U školi su pronađena i dva "molotovljeva koktela", od kojih je jedan bio upotrijebljen, ali od njega niko nije povrijeđen", saopštio je Robinson.

Robinson je najprije rekao da je najteže ranjen đak koji se suprotstavio Pirsonu, ali je kasnije rekao da to, izgleda, nije bio slučaj.

AP navodi da je ustvari najgore prošla učenica koja je ranjena i nalazi se u bolnici u kritičnom stanju. Drugi učenik zadobio je lakše rane i pušten je nekoliko sati kasnije. U bolnici je bila još jedna osoba sa povredama koje nijesu zadobijene od metka, navodi agencija.

Napadač je nakon svega najvjerovatnije izvršio samoubistvo, prenijele su agencije. Policija je raspoređena ispred škole iz koje učenici izlaze sa podignutim rukama.

Srednja škola u Arapahou, navodi AP, udaljena je samo 13 kilometara od Kolombajna u okrugu Džeferson u Koloradu, u čijoj su istoimenoj srednjoj školi u aprilu 1999. 18-godišnji Erik Heris i 17-godišnji Dilan Klebold ubili 12 učenika i jednog profesora, a više od 20 osoba ranili.

Školu, koja ima 70 učionica, pohađa više od 2.200 učenika.

Ovaj napad desio se samo dan prije prve godišnjice napada u Njutaunu u Konektikatu, kada je u osnovnoj školi Sendi huk naoružani dvadesetogodišnjak Adam Lanza ubio 20 djece i šest odraslih osoba.

Poslije te tragedije, američki predsjednik Barak Obama pozvao je Kongres da izradi nacrt zakona koji bi pooštrio propise za kupovinu i prodaju oružja, kako bi se snizio nivo nasilja u društvu.

Prošle godine u Aurori, predgrađu Denvera u jednom bioskopu naoružani napadač ubio je 12 osoba, podsjeća AP.

Bonus video: