Abas: Hoćemo međunarodne, a ne izraelske vojnike

Arapski i izraelski mediji su izvijestili da je plan američke administracije predvidio da izraelski vojnici ostanu na granicama buduće palestinske države
0 komentar(a)
Keri i Abas, Foto: Reuters
Keri i Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2013. 13:59h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas odbacio je predloge američkog državnog sekretara Džona Kerija o obezbjeđivanju granica buduće palestinske države, koji su predvidjeli izrealsko vojno prisustvo, izjavio je u petak jedan palestinski izvor.

Prilikom susreta u četvrtak uveče u Ramali, "predsjednik Abas je odbacio ideje koje je predložio Keri i predao mu pismo u kojem je izložio palestinske stavove i odredio crvene linije za Palestince", naveo je isti izvor i citirao Abasa, koji je još odbio"priznati Izrael kao jevrejsku državu".

Palestinski predsjednik je kazao da "odbacuje ideje o bezbjednosti, jer nema treće strane, i da prihvata pismo Džejmsa Džonsa, prethodnog savjetnika za američku nacionalnu bezbjednost, koji je imao plan o raspoređivanju treće strane na istočnoj granici Palestine s Jordanom", objasnio je on.

Abas je naglasio i "potrebu rješavanja svih pitanja" oko sukoba, prema istom izvoru.

Arapski i izraelski mediji su izvijestili da je plan američke administracije predvidio da izraelski vojnici ostanu na granicama buduće palestinske države čak i poslije mirovnog sporazuma.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zahtijeva da palestinska država bude demilitarizovana i da Izrael zadrži trupe dugoročno u dolini rijeke Jordan, na granici s Jordanom.

Palestinci odbijaju bilo kakvo izrealsko vojno prisustvo, ali prihvataju međunarodne snage, opciju koju je Izrael odbacio.

Džon Keri bi se trebao sastati u petak u Jerusalimu s Benjaminom Netanjahuom, u okviru novog pokušaja podsticanja izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

Ovo je Kerijevo deveto putovanje u Izrael i Zapadnu Obalu od marta i drugo u manje od sedam dana.

Portparolka Stejt Departmenta Jen Psaki kazala je ove sedmice da je SAD "usmjeren na konačni sporazum", prije nego na "prelazno rješenje" između Izraela i Palestinaca.

Bonus video: