Sirija: Hemijsko oružje upotrijebljeno je na pet lokacija

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun trebalo bi danas na zatvorenoj sjednici da izvijesti Generalnu skupštinu o rezultatima istraživanja
0 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2013. 10:51h

Hemijsko oružje u Siriji vjerovatno je upotrijebljeno na pet od sedam ispitanih lokacija, navodi se u izvještaju ekspertskog tima Ujedinjenih nacija (UN), kojim je rukovodio švedski profesor Oke Selstrom.

Kako prenose svjetski mediji, u izvještaju se navode “pouzdane potvrde” i “dokazi koji su u skladu sa vjerovatnom upotrebom hemijskog oružja” za lokacije u Guti 21. avgusta, Kan el Asalu 19. marta, Džobaru 24. avgusta, Sarakebu 29. aprila i Ašrafija-Sahnaji 25. avgusta.

Tim, međutim, nije mogao da potkrijepi upotrebu hemijskog oružja u Bahariji 22. avgusta i Šeik Maksudu 13. aprila, navodi AFP.

BBC prenosi da su u dva slučaja gađani vojnici, a u trećem vojnici i civili.

Međutim, kako ističe AP, u izvještaju se ne navodi se da li su za navedene napade odgovorne vladine ili opozicione snage.

Britanski javni servis podsjeća da je sirijski predsjednik Bašar el Asad poslije napada u Guti, blizu Damaska, dozvolio međunarodnom inspektorskom timu da započne uništavanje hemijskog oružja koje kontroliše sirijska vlada, na osnovu američko-ruskog dogovora.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun trebalo bi danas na zatvorenoj sjednici da izvijesti Generalnu skupštinu o rezultatima istraživanja, a u ponedjeljak članove Savjeta bezbjednosti UN.

Savjet bezbjednosti ne planira donošenje nikakvih odluka na osnovu njega i dokument će biti “primljen na znanje”, navodi Itar-tas.

Bonus video: