Američki Kongres postigao kompromis o dvogodišnjem budžetu

Dogovor je pozdravio i američki predsjednik Barak Obama, rekavši da on ne obuhvata sve što bi želio, ali ni sve što bi republikanci htjeli
0 komentar(a)
Kongres, Foto: Reuters
Kongres, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.12.2013. 11:12h

Demokrate i republikanci u američkom Kongresu dogovorili su dvogodišnji budžetski plan (The Bipartisn Budget Act of 2013.).

Zahvaljajući dogovoru dvije stranke u narednom periodu bi trebalo da budu izbjegnute situacije kao prilikom jesenjeg uskraćivanja finansiranja federalne Vlade i mogućeg sprečavanja podizanja limita za zaduživanje.

Prema dogovoru predstavnika dvije partije u kongresnom odboru za budžet, deficit bi u naredne dvije godine bio smanjen za 23 milijarde USD bez podizanja poreza, prenosi B92.

Dogovor je pozdravio i američki predsjednik Barak Obama, rekavši da on ne obuhvata sve što bi želio, ali ni sve što bi republikanci htjeli.

"To je suština kompromisa i to je ono što građani Amerike očekuju od Vašingtona", kazao je Obama.

Početkom oktobra Sjedinjene Američke Države (SAD) je pogodila budžetska kriza, pošto republikanci nijesu željeli da pristanu da se izdvoji novac za novi Zakon o zdravstvenom osiguranju - Obamacare.

Nakon 17 dana, došlo se do privremenog dogovora, koji ističe 15. januara. Očekuje se da će novim dogovorom biti izbjegnuta nova januarska budžetska kriza.

Bonus video: