Majka Osame bin Ladena: Bio je dobar dječak, postao je radikalan na univerzitetu

Majka Osame bin Ladena kaže da je on postao pobožan već u svojim ranim dvadesetim godinama, dok je studirao ekonomiju, gdje je postao i radikalan
5 komentar(a)
Osama bin Laden, Foto: Beta-AP
Osama bin Laden, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.08.2018. 09:41h

Alia Ganem, majka Osame bin Ladena, prvi put je istupila javno 17 godina nakon tragedije u njujorškom Svjetskom trgovinskom centru. Za britanski The Guardian kazala je da je njen sin bio voljen, ali da je nekako izgubio svoj put.

"Imala sam vrlo težak život zato što je moj sin bio daleko od mene. Bio je jako dobar dječak i mnogo me volio", kazala je Ganem, pokazujući njegovu fotografiju u vojnom odijelu.

Pokazala je i fotografiju svog supruga, al-Atasa, koji je odgajao i brinuo se o sva tri sina, kazavši da je bio dobar čovjek i da je bio dobar prema Osami. Njihova vila se nalazi u gradu Jedi u Saudijskoj Arabiji, a porodica važi još uvijek za jednu od najimućnijih u Kraljevstvu. Godinama je Ganem odbijala da govori o Osami, kao i svojoj porodici - naročito tokom dvije decenije dok je njen sin važio za vođu Al-Kaide. Devet godina nakon napada u Njujorku i Vašingtonu, Osamu bin Ladena je zadesila smrt u Pakistanu. Visoki zvaničnici u kraljevstvu vjeruju da je Bin Laden bio progonjen, a ne da je bio agent odgovoran za 11. septembar. Kritičari Saudijske Arabije već duže navode da je Osama imao državnu podršku. Porodice brojnih žrtava 11. septembra pokrenule su (do sada neuspješne) pravne akcije protiv kraljevstva. Petnaest od 19 otmičara bilo je iz Saudijske Arabije. Majka Osame bin Ladena kaže da je on postao pobožan već u svojim ranim dvadesetim godinama, dok je studirao ekonomiju, gdje je postao i radikalan. "Ljudi na univerzitetu su ga promijenili", kaže Ganem, dodavši da je on tada postao drugačiji čovjek. Jedan od muškaraca koje je Osama bin Laden upoznao bio je Abdulah Azam, član Muslimanskog bratstva koji je kasnije prognan iz Saudijske Arabije. On je postao Osamin duhovni savjetnik. "Bio je jako dobar dječak dok nije upoznao neke ljude koji su ga prilično mnogo isprali u ranim 20-im godinama. Možete to nazvati kultom. Uvijek sam mu govorila da se odmakne od njih. I nikad mi ne bi priznao što radi, jer me toliko volio", istakla je Ganem.