Tajland: Opozicija formira alternativnu vladu

Narodni komitet za demokratske reforme preteča je alternativne vlade, a veliki broj demonstranata već je pristupio tzv. „volonterskim snagama sigurnosti"
0 komentar(a)
Bangkok, Foto: Reuters
Bangkok, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2013. 17:46h

Antivladini demonstranti u Tajlandu, na čijem čelu je Sutep Taugsuban, istrajni su u namjeri da s vlasti smijene aktuelnu premijerku Tajlanda Jingluk Šinavatru.

S tim ciljem su i započeli osnivanje alternativnog kabineta vlade, na čijem čelu je, takođe, bivši zamjenik tajlandskog premijera Taugsuban.

Narodni komitet za demokratske reforme preteča je alternativne vlade i već je izabrao neke zvaničnike, a veliki broj demonstranata već je pristupio tzv. „volonterskim snagama sigurnosti“, koje bi trebale obavljati policijske i druge sigurnosne poslove u zemlji. Thaugsuban je najavio da će uskoro biti izabran i novi premijer alternativne vlade.

Opozicioni lider zahtijeva da se premijerki Šinavatri sudi za pokušaj kršenja ustavnog poretka u zemlji i poziva narod da pomno prati poteze porodice Shinawatra.

„Najjača snaga je snaga suverenog naroda“, poručio je Taugsuban.

Aktuelna premijerka je s ciljem smirivanja situacije u zemlji i mirnog okončavanja političke krize donijela odluku o raspuštanju parlamenta i raspisivanju vanrednih izbora 2. februara, no ni to nije zadovoljilo demonstrante.

S druge strane, portparol tajlandske vlade Teerat Ratanasevi je izjavio da vlada i dalje obavlja svoje dužnosti i da je ona i dalje jedina vlast u zemlji.

Analitičari upozoravaju na opasnosti postojanja dvije vlasti u zemlji i ukazuju na činjenicu da opozicija svakodnevno dobija na popularnosti u zemlji, što dodatno može produbiti aktuelnu političku krizu.

Bonus video: