Urugvaj postaje prva zemlja koja legalizuje proizvodnju i prodaju marihuane

Vladin predlog zakona ima za cilj da se kriminalnim klanovima oduzme unosni biznis šverca marihuane
13 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2013. 08:11h

Urugvaj je postao prva zemlja koja je legalizovala uzgoj, prodaju i pušenje marihuane, u pionirskom društvenom eksperimentu koji će pomno pratiti druge nacije koje raspravljaju o liberalizaciji politike prema narkoticima.

Vladin predlog zakona, koji je podržalo 16 senatora, dok je 13 bilo protiv, ima za cilj da se kriminalnim klanovima oduzme unosni biznis šverca marihuane.

Pristalice zakona, mnogi sa zapaljenim džointima, okupili su se ispred Senata, pjevajući i noseći zelene balone i zastave Jamajke, domovine Boba Marlija.

Prema novom zakonu, korisnici kanabisa od aprila će moći da kupe maksimalno 40 grama mjesečno u apotekama koje za to budu imale dozvolu, pod uslovom da su punoljetni državljani Urugvaja i da su registrovani u vladinoj bazi podataka kroz koju će se pratiti njihova mjesečna kupovina.

Kada za 120 dana zakon bude stupio na snagu, Urugvajci će moći da uzgajaju 6 stabljika marihuane godišnje u svom stanu ili 480 grama, i da formiraju pušačke klubove od 15 do 45 članova koji će moći da uzgajaju do 99 stabljika godišnje.

Zakon vlastima daje 120 dana da formiraju odbor za kontrolu narkotika koji će propisati standarde za uzgoj, utvrditi cijenu i nadgledati upotrebu kanabisa.

U Urugvaju je upotreba marihuane već bila legalizovana, ali nije uzgoj i prodaja, a ta zemlja će sada biti prva u svijetu gdje će se ozakoniti cijeli lanac od plantaže do krajnjeg potrošača.

Ljevičarski predsjednik Urugvaja Hose Muhika brani ovu inicijativu kao pokušaj regulisanja i oporezivanja tržišta koje već postoji ali njime dominiraju kriminalci.

"Mi smo ovo tržište dali na poklon švercerima droge, što je socijalno destruktivnije nego sama droga jer uništava cijelo društvo“, kazao je Muhika.

"Ajnštajn je rekao da nema većeg apsurda nego pokušavati da promijeniš rezultat stalno primjenjujući istu formulu. Zato hoćemo da pokušamo sa drugim metodama“.

Međutim, ankete pokazuju da se trenutno 58 odsto građana protivi legalizaciji marihuane.

Kritičari smatraju da se ovim potezom neće samo povećati upotreba marihuane, nego i teških droga, koje sada redovno koristi oko 8% stanovništva.

"Nadmetanje sa narkodilerima nuđenjem marihuane po nižoj cijeni samo će proširiti tržište za drogu koja negativno utiče na zdravlje ljudi“, kazao je senator Alfredo Solari iz redova konzervativaca.

Kristijan (32), kovač iz Urugvaja, pozdravlja novi zakon.

"Mislim da je krajnje vrijeme da kanabis postane legalan. Policija treba da brine o borbi protiv kriminala i švercu droge, a ne ja.“

Ovaj državni pokušaj suzbijanja šverca narkotika pomno prate latinoameričke nacije gdje regionalni lideri sve češće pominju legalizaciju kao mogući način za okončanje nasilja narkobandi, kao i bogate zemlje u kojima se o ovom pitanju vode žučne rasprave.

Ovaj eksperiment mogao bi obezbjediti alternativu za neuspješni „rat protiv droga“ u SAD, ocijenio je filantrop Džordž Soroš.

INCB: Svjesno krše konvenciju

Odluka Urugvaja krši Jedinstvenu konvenciju o narkoticima iz 1961. i ne uzima u obzir negativne posljedice marihuane na zdravlje, saopšteno je iz tijela zaduženog za praćenje usklađenosti sa tim 50 godina starim ugovorom.

Predsjednik Međunarodnog odbora za kontrolu narkotika (INCB) Rejmond Jans istakao je da se Konvencijom od država potpisnica zahtijeva da ograniče upotrebu kanabisa u medicinske i naučne svrhe i da je iznenađen što su urugvajske vlasti „svjesno odlučile da prekrše“ odredbe tog univerzalno podržanog sporazuma.

Dodao je da ova promjena neće zaštititi omladinu, nego će imati „obrnut efekat ohrabrujući rano eksperimentisanje“.

Kancelarija UN za borbu protiv droge i kriminala saopštila je da se slaže sa INCB.

„Nažalost, u vrijeme kada je u svijetu aktuelna diskusija o problemu droge u svijetu, Urugvaj preduzima korake prije specijalne sjednice Generalne skupštine UN planirane za 2016“, prokomentarisao je portparol UNODC Dejvid Dedž.

Galerija

Bonus video: