Istraživanje GFK-a

Amerikanci najviše mrze svoj posao, Kanađani najsrećniji radnici

Većina Njemaca, 57 odsto njih je neutralna u odnosu na posao koji obavlja, niti ga vole niti ga mrze
0 komentar(a)
Posao, Foto: Shutterstock
Posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.12.2013. 19:04h

Amerikanci u najvećem broju slučajeva mrze svoj posao, dok Kanađani najviše uživaju obavljajući svoje radne obavaze, rezultat je studije istraživačke kuće GfK.

Anketa u kojoj je učestvovalo 8.000 zaposlenih iz SAD, Kanade, Indije i EU pokazala je da 15 odsto zaposlenih Amerikanaca mrzi svoj posao, a Kanađana tek sedam odsto, prenio je portal Monster.com.

Najsrećniji na svom poslu su Kanađani, njih 64 odsto je zadovoljno onim što radi, a iza njih (sa 57 odsto) su Holanđani od kojih tek sedam odsto mrzi svoj posao.

Većina Njemaca, 57 odsto njih je neutralna u odnosu na posao koji obavlja, niti ga vole niti ga mrze.

Ovakavi rezultati ne treba da iznanade ako se zna da Amerikanci imaju kraći godišnji odmor od Evropljana kao i da američke firme pokušavaju da sa što manje radne snage urade što veći obim posla, navodi se u studiji.

Njemačka, četvrta ekonomija svijeta sa 35-časovnom radnom nedjeljom ne ubraja se u zemlje sa najzadovoljnijim zaposlenima. Samo 34 odsto Njemaca voli svoj posao, a deset odsto njih je izjavilo da mrzi ono što trenutno radi.

Zaposleni Francuzi koji imaju takođe 35-časovnu radnu nedjelju u 43 odsto slučaja je izjavilo da vole svoj posao, a devet odsto da mrzi svoje radno mjesto.

Britanci koji su na petom mjestu ove liste, u 46 odsto slučajeva vole to što trenutno rade, nasuprot 12 odsto onih koji mrze svoj posao.

Preporučujemo za Vas