Svijet odaje počast Mendeli

Mendela će 15. decembra biti sahranjen u svom rodnom selu Kunuu, na jugoistoku zemlje
4 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2013. 18:30h

Intoniranjem južnoafričke himne počela je svečana komemoracija bivšem južnoafričkom predsjedniku Nelsonu Mendeli na stadionu u Sovetu, predgrađu Johanesburga, u prisustvu stotinjak svjetskih lidera i više desetina hiljada građana.

Crna Gora bez predstavnika na skupu povodom smrti Mendele u Johanesburgu

Stadion "Soker siti" u Sovetu koji ima kapacitet od 95.000 gledalaca nije bio ispunjen do kraja zbog jake kiše ali atmosfera je bila opuštena, i okupljeni su igrali i pjevali čekajući početak ceremonije koji je kasnio jedan sat.

Na ceremoniji su između ostalih govorili južnoafrički predsjednik Džejkob Zuma, američki predsjednik Barak Obama i brazilska predsjednica Dilma Rusef kako bi odali počast "naciji duginih boja" pred oko sto šefova država ili vlada kao i velikim brojem poznatih ličnosti iz svijeta šoubiznisa i sporta.

Na tribini Barak Obama i kubanski predsjednik Raul Kastro ostavili su po strani svoje razmirice da bi pozdravili Mendelu, dobitnika Nobelove nagrade za mir 1993. godine.

Obama je prije početka komemoracije iznenadio sve kada se rukovao sa Raulom Kastrom. Prema riječima jednog od savjetnika, Obama je to uradio kako bi još jednom pokazao želju da probije led, s obzirom na to da SAD i Kuba imaju zategnute odnose od 60-ih godina prošlog vijeka.

Barak Obama i Raul Kastro

Obama je rekao da je "teško odati poštu nekom čovjeku ... a da je posebno teško odati poštu gigantu istorije".

"Mendela je pokazao moć političkog djelovanja", kazao je Obama koga su prisutni klicanjem pozdravili.

Među govornicima je bio i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

"Južna Afrika je izgubila oca. Svijet je izgubio dragog prijatelja i mentora .... Nelson Mendela je svima nama pokazao put srcem većim od ovog stadiona i zaraznim osmijehom koji je mogao da upali svjetlost. I zaista, on je prosvijetlio svijet", rekao je Ban Ki Mun.

Prethodno su govorili Endru Mlangeni, koji je dugo godina bio u zatvoru sa Nelsonom Mendelom za vrijeme aparthejda, i članovi Mendeline porodice.

Bivši južnoafrički predsjednik umro je 5. decembra u 96. godini.

Svi pozdravljaju izuzetan život čovjeka koji je proveo 27 godina u zatvoru zbog toga što se borio protiv rasne segregacije u svojoj zemlji prije nego što je pregovorima postigao mirnu tranziciju i izabran za predsjednika 1994. godine.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je po dolasku na stadion da im je rečeno da nose crne kravate.

"Ali kad se čuje ova buka, kada se vidi atmosfera slavlja ovdje, postaje očigledno da Južnoafrikanci žele da se pozdrave sa ovim velikim čovjekom ali takođe da proslave njegov život i njegovo nasljeđe, i mislim da imaju pravo", rekao je Kameron.

Mašući južnoafričkim zastavama crno, žuto, zelene boje, što su i boje Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), ili ogrnuti tim zastavama okupljeni su u horu pjevali pjesme iz vremena borbe protiv rasističkog režima.

Poslije današnje komemoracije posmrtni ostaci Mendele biće izloženi tri dana u sjedištu vlade u Pretoriji, a povorke su planirane svaki dan ulicama glavnog grada.

Mendela će 15. decembra biti sahranjen u svom rodnom selu Kunuu, na jugoistoku zemlje.

Galerija

Bonus video: