Industrijski gigant

Okončano istorijsko spasavanje General motorsa

"GM je sada vratio svaki dolar poreskog obveznika, plus milijarde koje je investirala prethodna administracija", dodao je Obama
0 komentar(a)
general motors, Foto: Beta/AP
general motors, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.12.2013. 10:56h

Američko ministarstvo finansija prodalo je svoje posljednje akcije u Dženeral motorsu (GM), okončavši tako proces spasavanja tog automobilskog giganta.

Na paket pomoći u vrijednosti od 49,5 milijardi dolara, američki trezor je ubilježio gubitak od preko 10 milijardi dolara, što je prema riječima ministra finansija Džejkoba Lua, bilo vrijedno toga, jer je doprinijelo spasavanju američke autoindustrije, miliona radnih mjesta i penzija mnogih penzionera, prenosi Frans pres.

"Spasavanje GM-a iz 2008. godine, koje je izazvalo velike kontroverze u to vrijeme, pomoglo je stabilizovanju autoindustrije, i spriječilo još jednu Veliku depresiju", izjavio je Lu, i istakao da je predsjednik Barak Obama tada shvatio da bi nedjelovanje donijelo gubitak više od milion radnih mjesta, izgubljene ušteđevine, i značajno smanjenu ekonomsku proizvodnju.

"Pet godina od početka oporavka sa ivice bankrota, svaki od tri velika američka proizvođača automobila je u ovom trenutku dovoljno jak da stoji na sopstvenim nogama. Oni su profitabilni po prvi put u posljednjih 10 godina, a ta industrija je otvorila više od 372.000 novih radnih mjesta, što je najbrži rast od 1990-ih", naveo je predsjednik Obama u odvojenom saopštenju.

"GM je sada vratio svaki dolar poreskog obveznika, plus milijarde koje je investirala prethodna administracija", dodao je Obama.

Krajem 2008. godine, administracija tadašnjeg predsjednika Džordža Buša počela je sa spasavanjem automobilske industrije, što je kasnije nastavila Obamina administracija.

Američka vlada je preuzela finansijsku kontrolu nad GM-om i Krajslerom, dok je Ford izabrao da sam riješi svoje probleme, iako je prema procjenama analitičara profitirao od spasavanja dva konkurenta.

Preporučujemo za Vas