čeka izbore

Tajland: Premijerka neće podnijeti ostavku prije februara

"Moram obavljati svoju dužnost premijerke u skladu sa ustavom", rekla je ona danas novinarima
57 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2013. 09:39h

Premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra danas je izjavila da neće podnijeti ostavku prije izbora koji će biti održani 2. februara, uprkos zahtjevima opozicije da se povuče sa čela vlade.

Ona je juče najavila izbore, a vodeći opozicioni lider je okončao protestni skup na kome je učestvovalo 150.000 ljudi tvrdeći da je njegov pokret sada stekao veliku političku moć.

Raspušten parlament: Demonstranti zahtijevaju da "prva familija" napusti Tajland >>>

Poslije višenedjeljnih povremeno nasilnih političkih nereda, ulice Bangkoka danas su mirne zato što je nacionalni praznik. Demonstranti su tražili od Jingluk da se povuče i prepusti vlast "narodnom savjetu".

Oni je optužuju da služi kao opunomoćenik svog brata milijardera i bivšeg premijera Taksina Šinavatre koji živi u egzilu da bi izbjegao služenje zatvorske kazne zbog korupcije, ali i dalje ima ogroman uticaj u zemlji, navodi AP.

"Moram obavljati svoju dužnost premijerke u skladu sa ustavom", rekla je ona danas novinarima.

Višenedjeljni protesti na ulicama Bangkoka

Na pitanje da prokomentariše ulogu njene porodice u tajlandskoj politici, Jingluk su toliko preplavile emocije da je jedva mogla da govori.

"Ja nisam bezosjećajna. Ja sam Tajlanđanka. Da li želite da više nikada ne kročim na tlo Tajlanda?", rekla je ona drhtavim glasom.

"Povukla sam se najdalje što mogu. Zato tražim da se prema meni ponašate fer", kazala je ona, okrenula se i brzo napustila podijum.

Najnoviji protesti su počeli prošlog mjeseca kada je premijerkina stranka pokušala da uvede zakon kojim bi Taksinu i ostalima bila data amnestija. Demonstrante nije umirilo jučerašnje raspisivanje novih izbora. Oni kažu da ne mogu pobijediti na izborima zbog korupcije. Partije koje su Taksinovi saveznici pobeđivale su opozicionu Demokratsku stranku, koja je stala na stranu demonstranata, na svakim izborima od 2001. godine.

Kralj Bumibol Aduliadej dekretom je zakazao izbore za 2. februar i imenovao Jingluk za privremenog premijera do tada.

Galerija