SAD pokušavaju ublažiti tenzije s Pakistanom: Hejgel u posjeti Šarifu

Pakistan napade bespilotnih letjelica na svojoj teritoriji smatra kršenjem suvereniteta, dok SAD optužuju Pakistan za pasivnost u borbi protiv militantnog islamizma
61 pregleda 0 komentar(a)
Čak Hejgel, Foto: Reuters
Čak Hejgel, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2013. 10:02h

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel stigao je danas u Pakistan radi razgovora o ublažavanju napetosti podstaknutih napadima američkih bespilotnih letjelica u Pakistanu i o ulozi Islamabada u susjednom Avganistanu.

Hejgel je na aerodrom u Ravalpindiju stigao iz Avganistana gdje je bio dva dana.

To je za četiri godine prva posjeta sekretara SAD za odbranu Pakistanu, zvanično savezniku Vašingtona, s kojim Amerikanci imaju burne odnose.

Islamabad osuđuje napade američkih bespilotnih letjelica na svojoj teritoriji i smatra ih kršenjem suvereniteta.

Vašington optužuje Pakistan da ne čini dovoljno da iskorijeni uporišta islamističkih pobunjenika iz Avganistana i Al Kaidu.

Hejgel treba da razgovara s pakistanskim premijerom Navazom Šarifom i načelnikom Generalštaba, generalom Rahelom Šarifom.

Hejgel je u Avganistanu u subotu i nedjelju posjetio američke vojnike i sa ministrom odbrane Bismulahom Mohamadijem razgovarao o bilateralnom sporazumu o bezbjednosti kojim se reguliše prisustvo američkih trupa u Avganistanu poslije 2014. godine.

Predsjednik Hamid Karzai odbija da potpiše taj sporazum.

Bonus video: