Britanija izvozi svinjsku spermu, posao vrijedan 45 miliona funti

Protokol potpisan s kineskim partnerima predviđa izvoz kako svježe tako i smrznute svinjske sperme, u zavisnosti od potreba
4 komentar(a)
svinje, Foto: Luka Zeković
svinje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.12.2013. 15:27h

Britanija će od naredne godine početi da izvozi svinjsku spermu kineskim farmerima, u okviru dogovora vrijednog 45 miliona funti.

Uprkos tome što je Kina dom za polovinu svjetske populacije svinja, što je čini najvećim tržištem svinjetine na svijetu, vlasti u Pekingu zabrinute su za kvalitet uzgoja. Sada je na britanskim veprovima da poboljšaju genetiku kineskih svinja.

Ovaj posao obezbijeđen je zahvaljujući britanskom ministru životne sredine Ovenu Patersonu koji je bio dio privredne delegacije koja je ove nedjelje posjetila Kinu, a koju je predvodio predsjednik vlade u Londonu Dejvid Kameron.

Bar četiri britanska centra za vještačko osjemenjavanje trebalo bi da počnu izvoz u Kinu poslije Nove godine.

Protokol potpisan s kineskim partnerima predviđa izvoz kako svježe tako i smrznute svinjske sperme, u zavisnosti od potreba.

"Činimo sve što je u našoj moći da zahvaljujući partnerstvu s Kinom, osiguramo razvoj privrede širom zemlje, što uključuje i uzgajivače svinja", izjavio je predstavnik za štampu britanske vlade.

"Ovaj posao donijeće 45 miliona funti britnskim firmama, i omogućiće da najbolji britanski veprovi pomognu održavanju najveće svinjske populacije na svijetu", dodao je on.

Saradnja se neće završiti na osjemenjavanju. Postoje planovi da se svinjske nožice, koje se ne jedu u Britaniji, takođe izvoze u Kinu.

"To bi predstavljalo multimilionski posao za Britaniju i gastronomsku poslasticu za kinesku trpezu", ocijenio je portparol britanske vlade.

Bonus video: