Američki sekretar za odbranu: NATO treba da ostane u Avganistanu

Hejgel je rekao vojnicima da se američki vojni komandanti nadaju novoj fazi u misiji međunarodnih snaga u Avganistanu u obučavanju, pomoći, savjetovanju i borbi protiv terorizma
0 komentar(a)
Čak Hejgel, Foto: Beta/AP
Čak Hejgel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.12.2013. 14:25h

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel rekao američkim vojnicima u Avganistanu da podržava ulogu NATO u toj zemlji i poslije 2014.

"Vjerujem da postoji uloga za naše koalicione partnere i SAD, ali to zavisi od avganistanskog naroda. Ako narod Avganistana želi da se nastavi ova saradnja, onda će biti nastavljena", rekao je Hejgel tokom posjete vojnika u južnoj provinciji Helmand, dan nakon dodatnih tenzija oko bezbjednosnog pakta Vašingtona i Kabula.

Hejgel je rekao vojnicima da se američki vojni komandanti nadaju novoj fazi u misiji međunarodnih snaga u Avganistanu u obučavanju, pomoći, savjetovanju i borbi protiv terorizma, prenijela je agencija AFP.

Mada je Hejgel juče naveo da nije bio u planu sastanak sa avganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem tokom njegove posjete ovog vikenda, Karzai danas nije u zemlji i nalazi se u posjeti Iranu.

Karzai je na početku podržao BSA, ali je kasnije odbio da ga potpiše tražeći, nove, svježe zahtjeve.

Umjesto s predsjednikom, američki sekretar za odbranu sastao se sa avganistanskim ministrom odbrane koji ga je uvjerio da će BSA biti "blagovremeno" potpisan.

Bonus video: