Kriza u sirijskoj opoziciji: Islamisti zauzeli arsenale druge pobunjeničke frakcije

Islamiski front je ranije najavio da se odvaja od komande Slobodne sirijske armije, tvrdeći da ga ona više ne predstavlja
1 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2013. 08:22h

Najveća islamistička grupa koja se bori protiv sirijskog režima zauzela je u subotu skladišta oružja na granici s Turskom, koja su pripadala protivničkoj frakciji pobunjenika, izvijestila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Taj incident svjedoči o sve većim napetostima između Islamskog fronta, kojeg je krajem novembra osnovalo sedam islamističkih grupa i Slobodne sirijske armije (FSA), pobunjeničke koalicije koju vodi opozicija u egzilu uz podršku Zapada, dok se oba tabora bore za pad režima Bašara al-Asada.

Nakon noćnih borbi, borci Islamskog fronta zauzeli su položaje FSA blizu graničnog prijelaza Bal el-Hava i preuzeli njihova skladišta oružja, navodi SOHR.

Ta organizacija navodi da se radi o oružju koje prelazi preko turske granice u korist FSA i dodaje da je ubijeno pet boraca, ali ne precizira čijih.

Sve se to zbiva četiri dana nakon što je Islamiski front najavio da se odvaja od komande FSA, tvrdeći da ga FSA više ne predstavlja, što ukazuje na krizu opozicionih snaga.

Galerija

Bonus video: