Južna Afrika odaje poštu Nelsonu Mendeli

Nelson Mendela preminuo je 5. decembra u 96. godini. Za svoja zalaganja dobio je više od 250 priznanja, među kojima i Nobelovu nagradu za mir
4 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2013. 11:57h

Južna Afrika će tokom cijele naredne sedmice odavati poštu bivšem predsjedniku i simbolu borbe protiv aparthejda Nelsonu Mendeli, a njegovoj sahrani 15. decembra prisustvovaće lideri zemalja iz cijelog svijeta.

Mendela će biti sahranjen u svom rodnom mjestu Kunu na jugu zemlje, a posljednju poštu odaće mu između ostalih predsjednik SAD Barak Obama i njegova dva prethodnika Džordž Buš i Bil Klinton.

"Svi treba zajedno da radimo kako bismo organizovali sahranu dostojnu ovog izuzetnog sina naše zemlje i oca naše mlade nacije", rekao je u predsjednik Južne Afrike Džejkob Zuma.

Prije sahrane u nedjelju, tijelo Nelsona Mendele će u srijedu, četvrtak i petak biti izloženo u sjedištu predsjedništva u Pretoriji.

Pošto je Mendela u četvrtak uveče preminuo u Johanezburgu, južnoafričke vlasti proglasile su desetodnevnu nacionalnu žalost.

Građani su ubrzo poslije toga počeli da se okupljaju ispred kuće u kojoj je Mendela preminuo, pored njegove statue u predgrađu Johanezburga, isred kuće u Sovetu gdje je živio prije nego što je 1962. bio uhapšen, i ispred sjedišta predsjedništva u Pretoriji.

Nelsonu Mendeli će u ponedjeljak biti posvećena zajednička sjednica oba doma južnoafričkog parlamenta. Povodom njegove smrti u utorak će biti organizovana Nacionalna ceremonija na stadionu Soccer City (Fudbalski grad) u blizini Johanezburga, gdje je on tokom finala Svjetskog prevenstva u fudbalu imao svoj posljednji javni nastup.

Nelson Mendela preminuo je 5. decembra u 96. godini. On je 1994. postao prvi crni predsjednik Južne Afrike, a zbog suprostavljanja aparthejdu u svojoj zemlji, u zatvoru je proveo 27 godina.

Za svoja zalaganja dobio je više od 250 priznanja, među kojima i Nobelovu nagradu za mir.

Galerija

Bonus video: