zastoj

Keri: Izraelci i Palestinci bliže miru

Keri je ponovo pokrenuo blokirane izraelsko-palestinske mirovne pregovore u julu, i tvrdi da je u pregovorima ostvaren napredak. Dvije strane su, međutim, uzdržane
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2013. 14:54h

Izraelci i Palestnici nisu bili toliko blizu miru u posljednjih više godina, izjavio je danas državni sekretar SAD Džon Keri na kraju nove mirovne misije na Bliskom Istoku.

"Vjerujem da smo bliži miru, prosperitetu i bezbjednosti koju zaslužuju svi ljudi ovog regiona, kako nismo bili već godinama", rekao je Keri novinarima prije nego što je otputovao za Vašington.

Izrael traži demilitarizaciju Palestine i vojno prisustvo na granici s Jordanom; Palestina insistira da se okonča okupacija njene teritorije, ali dozvoljava da se na njoj rasporede međunarodne snage, što Izrael odbija

Ovo je Kerijevo osmo putovanje na Bliski Istok od marta. Tokom posjete razgovarao je sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Američki državni sekretar pozvao je Izraelce i Palestince da slijede primjer Nelsona Mandele, bivšeg južnoafričkog predsjednika, ikone borbe protiv nepravde, i osudio "pesimite koji pogrešno misle da je mir u tom regionu nemoguć".

"Jasno je da su predsjednik Abas i premijer Netanjahu odlučniji nego ikad da nastave ovim putem (mira) i da istraže sve mogućnosti, jer dvije strane imaju isti cilj - dvije nacije za dva naroda koji žive jedan uz drugog u miru i prosperitetu", rekao je Keri.

On je ukazao da ni mir ni prosperitet nisu mogući bez bezbjednosti i rekao da će SAD podržati sporazum o finalnom statusu samo ako on donosi više bezbjednosti kako Izraelcima tako i Palestincima.

"Angažovanje SAD da se očuva bezbjednost Izraela je čvrsta kao armirani beton", rekao je Keri na kraju posjete koja je bila posvećena nuklearnoj krizi u Iranu i teškim izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima.

On je rekao da je Izrael danas sigurniji poslije potpisivanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu postignutom prošlog mjeseca u Ženevi između velikih sila i Irana.

Keri je ponovo pokrenuo blokirane izraelsko-palestinske mirovne pregovore u julu, i ponavlja da je u pregovorima ostvaren napredak. Dvije strane su, međutim, uzdržane.

U izraelsko-palestinskim pregovorima Izrael traži da buduća palestinska država bude demilitarizovana i da Izrael može dugoročno da zadrži vojno prisustvo na granici sa Jordanom.

Palestinci insistiraju na tome da se okonča okupacija teritorije koju smatraju svojom, ali dozvoljavaju da se na toj teritoriji rasporede neke međunarodne snage, opcija koju Izrael odbija.

Galerija