Kina poručuje SAD: Poštujte odluku, u skladu je sa međunarodnim pravom

Kina je 23. novembra objavila mapu protivvazdušne odbrane za zonu Istočnog kineskog mora, uključujući sporna ostrva
0 komentar(a)
Ostrva Senkaku, Ostrva Diaoju, Foto: Beta/AP
Ostrva Senkaku, Ostrva Diaoju, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.12.2013. 08:17h

Kina je pozvala SAD da uz objektivan i korektan stav poštuje kinesko uspostavljanje zone protivvazdušne odbrane nad Istočnim kineskim morem.

To je izjavio portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei, rekao reagujući na medijske izvještaje koji su prenijeli da je potpredsjednik SAD Džo Bajden, tokom razgovora sa kineskim čelnicima u srijedu izrazio "duboku zabrinutost" Vašingtona povodom novouvedene kineske zone.

Tokom razgovora sa Bajdenom, koji je boravio u posjeti Kini, kineska strana je ponovila svoju principijelnu poziciju po pitanju novouvedene zone protivvazdušne odbrane na Istočnom kineskom moru.

Kineska strana istakla je da je njen potez u skladu sa međunarodnim pravom i praksom i da bi SAD trebale da zauzmu objektivan i korektan stav, poštujući odluku Kine, naveo je Hong u pisanom saopštenju.

Kineski čelnici i američki potpredsjednik imali su iskrenu i dubinsku razmjenu stavova o uzajamnim odnosima dvije zemlje i drugim pitanjima važnim za Kinu i SAD, naveo je Hong.

On je istakao da je najvažnija tema oko koje su se dvije strane složile to da obje strane treba da jačaju dijalog i saradnju kako bi podstakle formiranje novog modela odnosa vodećih svjetskih zemalja.

Kina je 23. novembra objavila mapu protivvazdušne odbrane za zonu Istočnog kineskog mora, uključujući sporna ostrva koje Kinezi nazivaju Diaoju, a Japanci Senkaku. Na ta ostrva pravo polažu Japan, Kina i Tajvan.

Prema pravilima koja je odredio Peking, svi avioni će morati da obavijeste kineske vlasti o preletu i protiv njih će biti primijenjene odbrambene mjere po hitnom postupku, ako se ne identifikuju ili ne postupe po naređenju iz Pekinga.

Nova pravila se, po riječima kineskih zvaničnika, ne odnose na komercijalne letove.

Spor Kine i Japana oko ostrva bio je jedan od glavnih motiva za Bajdena da se uputi u jednonedjeljnu azijsku turneju, tokom koje je u utorak u Tokiju razgovarao sa japanskim premijerom Šinzom Abeom. Bajden će, kako se očekuje, po završetku posjete Kini, danas otputovati u Južnu Koreju

Bonus video: