Zbog raspada zdravstvenog sistema u Siriji se sve više beba rađa sa deformitetima

Slučajevi anencefalije - totalnog ili djelimičnog nedostatka mozga i lobanje – dokumentovani su na sjeveru zemlje
0 komentar(a)
Sirija djeca, Foto: Reuters
Sirija djeca, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2013. 22:03h

Ljekari koji rade u Siriji svjedoci su „šokantnog“ broja djece koja se rađaju sa teškim deformitetima zbog kolapsa zdravstvenog sistema u toj ratom pocijepanoj zemlji.

Slučajevi anencefalije - totalnog ili djelimičnog nedostatka mozga i lobanje – dokumentovani su na sjeveru zemlje, oblasti u kojoj postnatalne njege praktično više nema.

U većini slučajeva, bebe su mrtvorođene ili umiru odmah po rođenju. Smatra se da je uzrok velikog broja slučajeva ovog poremećaja na sjeveru Sirije nedostatak folne kiseline – supstance dostupne svuda u svijetu koja pomaže da se spriječi ovaj sindrom.

Doktorka Džoana Liu, novoizabrana predsjednica organizacije Ljekari bez granica (MSF), prošle nedjelje se vratila iz Sirije gdje je išla kako bi se iz prve ruke uvjerila kakvi su uslovi u kojima njeno osoblje radi. Tamo je deset dana provela u jednoj mobilnoj bolnici, samo nekoliko kilometara udaljenoj od linije fronta.

Liu je vidjela veliki broj civila sa ozbiljnim povredama i bolestima karakterističnim za odsustvo sistema zdravstvene zaštite. Za manje od dvije nedjelje vidjela je tri bebe sa anencefalijom – jedna je bila mrtvorođena, a dvije su umrle kratko po rođenju.

„Vidjeli smo mnoge slučajeve beba rođenih sa deformitetima i slučajeve anencefalije. Neke su rođene bez glave“, kazala je za „Indipendent“. „Ja sam pedijatar, ali u svojoj 20-godišnjoj praksi nisam vidjela ovako teške slučajeve.“

Liu je liječila trudnice i djecu povrijeđene u vazdušnim napadima.

„Jednog dana smo primili dvije trudnice. Jedna je imala ranu od šrapnela na grudnom košu. Bila je u šestom mjesecu trudnoće i nije mogla da diše kad je primljena u bolnicu. Intervenisali smo i ona se izvukla, ali je narednog dana izgubila bebu“, ispričala je Liu.

„Druga trudnica je stigla poslije 3 minuta. Vrištala je i ja nisam mogla da shvatim šta joj je, dok konačno nisam vidjela da na članku ima rupu veličine teniske loptice. Stopalo joj je amputirano, ali je beba spasena“, kazala je doktorka. „Samo je pošla do prodavnice. Slučajno se našla na pogrešnom mjestu u pogrešnom trenutku.“

Liu je ispričala da je jednoga dana, kada je bomba eksplodirala pored škole, primila veliki broj djece sa ozbiljnim opekotinama, kod neke čak i na preko 40% kože.

U oktobru su UN u izvještaju navele da su 32 od 88 državnih bolnica u zemlji zatvorene, te da su „vladine i provladine snage proizvoljno hapsile, mučile i ubile hiljade zdravstvenih radnika i pacijenata“. Međutim, procjenjuje se da je situacija mnogo gora.

Liu je pozvala međunarodnu zajednicu da se angažuje kako bi se humanitarnim organizacijama obezbijedio pristup oblastima u kojima se vode borbe.

„Kada inspektori UN za hemijsko oružje treba da se prebace kroz zone sukoba, za to se nađe način. Zašto ne možemo isto da učinimo za humanitarnu pomoć?“

Bonus video: