Misterija stara 60 godina: Pronađena japanska podmornica

I-400 i njena sestrinska podmornica I-401 bile su podmornice koje su nosile i do tri aviona sa sklopivim krilima
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2013. 17:51h

Carska japanska podmornica I-400, iz Drugog svjetskog rata, koju su Amerikanci namjerno potopili 1946. godine nakon što su je zarobili, pronađena je na dubini većoj od 700 metara dubine, jugozapadno od obale O'ahua.

Pronalazak podmornice je riješio misteriju staru više od 60 godina i nagađanja gdje se ona nalazi na dnu okeana.

Dužine 122 metra, japanska podmornica I-400 pripadala je klasi 'Sen-Toku' i u svoje vrijeme bila je najveća podmornica ikad napravljena, sve do 60-ih godina prošlog vijeka i početka upotrebe nuklearnih podmornica. Radijus djelovanja bio joj je 60.000 kilometara i mogla je da napravi put oko Zemlje jedan i po put bez dosipanja goriva. Nijedna dizel-električna podmornica do dan danas nije u stanju da ponovi te performanse.

Otkriće podmornice I-400 vodio je veteran istraživanja pod morem Teri Kerb iz Havajske podmorske istraživačke laboratorije (HURL), gdje radi kao šef operacija i šef pilota podmornica.

Otkriće te podmornice bilo je dio serijala zaranjavanja koja je finansirala Kancelarija za istraživanje NOAA te Škola za nauku i tehnologiju okeana i Zemlje (SOEST), u sklopu havajskog univerziteta. Kerbiju su se u istraživanju pridružila dva arheologa NOAA, koji imaju iskustva u prikupljanju podataka o brodovima i podmornicama iz Drugog svjetskog rata, a oni su dr Džejms Delgado i Hans Van Tiburg.

"I-400 se nalazila na našoj listi želja za pronalazak već neko vrijeme. Bila je prva svoje vrste i jedna od samo tri napravljene u klasi te se stoga radi o jedinstvenoj istorijskoj podmornici. Njen pronalazak bio je u potpunosti neočekivan. Sva naša istraživanja ukazivala su da se nalazi dalje od mjesta pronalaska. Bilo je uzbudljivo kad se ta divovska podmornica pojavila u vidokrugu na dnu okeana", opisao je Kerbi na stranicama Univerziteta Havaji.

I-400 i njena sestrinska podmornica I-401 bile su podmornice koje su nosile i do tri aviona sa sklopivim krilima, koji su u vazduh lansirani katapultom, u samo nekoliko minuta nakon izranjanja podmornice na površinu mora.

"I-400 je tehnološki značajna zbog dizajna velikog vodonepropusnog hangara... što je vremenom dovelo to izrade rezervoara za lansiranje balističkih projektila u američkim podmornicama, u jeku Hladnog rata", istakao je Delgado.

Podmornica I-400 otkrivena je u avgustu 2013. a podaci o otkriću predstavljeni su u utorak, nakon što ih je NOAA pregledala zajedno s američkom vladom i zvaničnicima japanske vlade.

Galerija

Bonus video: