Kordoba se obračunava s prostitucijom, policajci stupili u štrajk, nasilje eskaliralo

U drugom po veličini argentinskom gradu, jutros su razbijeni izlozi i opljačkane prodavnice, a pljačkaši su napadali ljude na ulicama.
0 komentar(a)
Kordoba, Foto: Beta/AP
Kordoba, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.12.2013. 17:58h

Štrajk policajaca u argentinskom gradu Kordobi, za koji je jedan visoki zvaničnik rekao da je posljedica zatvaranja bordela koji su donosili novac korumpiranim policajcima, izazvao je talas pljački i nasilništva u tom gradu.

U drugom po veličini argentinskom gradu, jutros su razbijeni izlozi i opljačkane prodavnice, a pljačkaši su napadali ljude na ulicama.

Bolnički izvori su naveli da je jedna osoba umrla od prostrelne rane, dok je više od 100 povrijeđeno, većinom od razbijenog stakla. Guverner Hose Manuel de la Sota rekao je da je 56 osoba uhapšeno zbog nasilja.

On je rekao da je ponudio, kako je naveo, "najbolju platu za policiju u Argentini" s povećanjem od 52 odsto, uključujući bonuse za rad na ulici i prekovremeni rad, što bi bilo ukupno 12.600 pesosa mjesečno. To je 2.044 dolara po zvaničnom, ali 1.350 dolara po crnom kursu.

Predstavnik policije Miguel Ortis rekao je novinarima da su provincijske vlasti "verbalno" prihvatile zahtjev od 13.000 pesosa i da očekuje da će uskoro biti potpisan sporazum. De la Sota je rekao da je štrajk reakcija policije na njegovu odluku da zatvori 140 bordela koji su donosili prihod korumpiranim policajcima."

"Znamo da je taj užasan biznis, strahota i povezan s trgovinom droge i da će nam donijeti probleme prije ili kasnije", rekao je on.

De la Sota je politički rival predsjednice Kristine Fernades i prethodno se žalio da je njegovoj provinciji uskraćen dio nacionalnih resursa. Šef argentinske nacionalne bezbednosti Serđo Bernio rekao je da će 2.000 pograničnih policajaca biti razmješteno u Kordobi do večeras da pomognu u uvođenju reda.

Bonus video: