LOŠE VIJESTI

Doktor Propast upozorava: Svijet je na ivici nove finansijske krize

Rubini je prvi među poznatim međunarodnim ekonomistima predvidio izbijanje globalne finansijske krize u ljeto 2008.
8 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2013. 15:19h

Svije je na ivi nove finansijske krize jer niske kamate u Francuskoj, Njemačkoj i drugim razvijenijim ekonomijama podstiču krizno stanje na tržištu nekretnina, tvrdi poznati američki ekonomista Nuriel Rubini, prenosi Fena.

On vjeruje da će već 'naduvani baloni' na tržištu nekretnina prije ili kasnije 'eksplodirati'. Poslije toga treba očekivati novu hipotekarnu krizu i recesiju u svjetskoj ekonomiji.

Rubini, poznat i kao Doktor Propast, koji upravlja investicionim fondom Roubini Global Economics, prvi je među poznatim međunarodnim ekonomistima predvidio izbijanje globalne finansijske krize u ljeto 2008. godine.

Ističe da je ta velika kriza za posljedicu imala seriju kolapsa tržišta nekretnina u mnogim zemljama, uključujući najrazvijenije.

U tekstu koji prenosi elektronsko izdanje Project Syndikata, Rubini podsjeća da je hipotekarna kriza prvo buknula u SAD-u, razvivši se potom u veliki finansijski problem koji je poslije najveće svjetske ekonomije bolno, zbog nedostatka odgovarajućeg nadzora u poslovanju banaka i drugih finansijskih institucija, pogodio Veliku Britaniju, Španiju, Irsku, Dubai i niz drugih zemalja.

Pet godina poslije te krize opet smo svjedoci pojave novih finansijskih problema, ako ne i pravih 'balona' na tržištu nekretnina u Švajcarskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Francuskoj i nekim drugim evropskim zemljama, ali i Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, a prije svega u Velikoj Britaniji, prvenstveno u Londonu, uvjeren je Rubini.

Na tržištu brzorastućih ekonomija takođe, prema riječima američkog ekonomiste, primjetna je pojava 'balona' na tržištu nekretnina, što je slučaj u Hong Kongu, Singapuru, Kini i Izraelu, ali i i velikim gradskim centrima kakvi se nalaze u Turskoj, Indiji, Indoneziji i Brazilu.

Uslovi za stvaranje nove krize

"Postoji mnoštvo naznaka da su se na tržištu tih zemalja već pojavili 'baloni', cijene nekretnina brzo rastu, razlika između cijena nekretnina i zarada postala je golema i još raste, a obim hipotekarnih kredita, u svim zajmovima domaćinstava, ostaje visok", ističe Rubini.

On takođe tvrdi da su se takvi 'baloni' u mnogim zemljama pojavili zbog vrlo niskih kratkoročnih i dugoročnih kamatnih stopa.

Rubini kaže da u uslovima slabog ekonomskog rasta, visoke nezaposlenosti i niske inflacije velika likvidnost na koju utiče novčana politika centralnih banaka dovodi do rasta cijena aktive, počevši od cijena nekretnina.

Sada se u mnogim zemljama očigledno stvaraju uslovi za ponavljanje posljednje krize na tržištu nekretnina 'u usporenom režimu', ocjenjuje Rubini i zaključuje da nas je prošla kriza naučila jednostavnoj zakonitosti, a to je da 'što je veći 'balon' (hipotekarni), to će biti neprijatnije suočavanje sa realnošću', kaže Rubini.