Aktivisti Grinpisa opet uhapšeni

Neki aktivisti su kasnije upali na konferenciju odjeveni kao konobari i služili "crnog labuda" - što je industrijski termin za izlivanje nafte
1 komentar(a)
Greenpeace, ženeva, Foto: Lenta.ru
Greenpeace, ženeva, Foto: Lenta.ru
Ažurirano: 04.12.2013. 08:15h

Osmoro aktivista međunarodne organizacije za zaštitu prirodne sredine "Grinpis" pritvoreno je sinoć zbog akcije protesta na konferenciji o globalnoj energetici (Global Energy Conference, GEC) u Ženevi, javio je Frans pres.

"Osmoro aktivista odvedeno je u pritvor radi ispitivanja", rekao je portparol ženevske policije Žan-Filip Brant francuskoj agenciji, dodajući da se ne zna koliko će dugo oni biti zadržani.

Protestujući protiv planiranih bušenja na Arktiku jednog od glavnih sponzora konferencije, ruskog energetskog giganta "Gazproma", aktivisti "Grinpisa" su se, prerušeni u polarne medvjede ispred luksuznog hotela "Predsjednik Vilson" u kom se održava konferencija, valjali po "hrpi snijega natopljenog naftom iz buradi" sa oznakama "Gazproma".

Neki aktivisti su kasnije upali na konferenciju odjeveni kao konobari i služili "crnog labuda" - što je industrijski termin za izlivanje nafte, koktel sa bijelim medvjedićima u gustoj crnoj tečnosti, navodi AFP, pozivajući se na saopštenje "Grinpisa".

Ta organizacija je saopštila da "Grinpis i milione branioca Arktika u svijetu neće ućutkati 'Gazprom' niti bilo koja druga kompanija, poput 'Šela', koji žele da eksploatišu Arktik".

Ruske vlasti uhapsile su 30 aktivista te organizacije prilikom pokušaja da se sa broda "Arktik sanrajz" 18. septembra popnu na "Gazpromovu" naftnu platformu "Prirazlomnaja" i da održe akciju protiv dobijanja nafte na Arktiku.

Sredinom novembra svi su pušteni na slobodu, prvobitno su bili okrivljeni za gusarenje, a potom je optužba prekvalifikovana na huligansko ponašanje.

Bonus video: