Tajland: Nastavljeni protesti, premijerka se vratila na posao

Premijerka se vratila u svoju kancelariju poslije pet dana odsutnosti kao znak njenih napora da pokaže da se stanje vraća u normalu
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2013. 08:09h

Antivladini demonstranti u Tajlandu nastavili su danas protest i okupili se ispred sjedišta nacionalne policije, gdje je lider protesta rekao da će borba biti nastavljena uprkos naporima Vlade da se ublaži politička kriza i povratka premijerke Jingluk Šinavatra na posao poslije pet dana odsustva.

Demonstranti se najavili da će se sjutra "vratili u svoje baze" i proglasili pauzu u znak poštovanja 86. rođendana kralja Bumibol Aduljadedž koga Tajlanđani obožavaju.

"Mi ćemo nastaviti našu borbu ponovo 6. decembra. Počećemo od zore sa razbijanjem i borićemo se svaki dan dok ne osvojimo pobjedu", rekao je sinoć lider protesta Sutep Taugsuban u obraćanju svojim pristalicama, prenijela je agencija Rojters.

Premijerka se vratila u svoju kancelariju poslije pet dana odsutnosti kao znak njenih napora da pokaže da se stanje vraća u normalu na Tajlandu urkos antivladininog protesta isred sjedišta nacionalne policije, dodaje AP.

I vojska ustrajava u uzdržanosti tokom najnovijih previranja u zemlji pošto je komandant tajlandske mornarice izjavio će pomorske snage i ostale oružane snage se isključuju od intervencije pošto se situacija u zemlji vraća u normalu.

Poslije višednevnog nasilja u Bangkoku kojima je petoro izgubilo život i preko stotine je povrijeđeno, vlasti su juče odustali od konfrontacije s demonstarntima i naložile policiji da odstupe i pustite demonstrante u državne agencije koje su učesnici protesta opkolili u namjeri da sruše vladu.

Tokom prošlog vikenda policija ušla u konfrontaciju sa demonstrantima, a premijerka Šinavatra izjavila je rušene vlade neustavno.

Lider protesta Sutep (64) podnio je ostavku i napustio mjesto poslanika opozicione Demokratske partije u parlamentu da bi vodio proteste u namjeri da "narodni savet" zamijeni aktuelnu vladu na vlasti u zemlji, navodi Rojters.

On je sinoć najavio je će antivladina kampanja biti nastavljena i da borba u Bangkoku nije gotova.

Tajlandski sud je izdao nalog za njegovo hapšenje zbog podsticanja pubune u pokušaju svrgavanja vlade, a optužnica "za pobunu povlači smrtnu kaznu ili kaznu doživotnog zatvora", rekao je zamjenik komandira gradske policije Bankoka Čajut Tanataverat.

Protesti na Tajlandu danas su ušli u 10 dan.

Galerija

Bonus video: