Zasad samo 15 zemalja svijeta dozvoljava sklapanje gej brakova

Holandija i Belgija, koje su odobrile sklapanje istopolnih brakova 2001. i 2003. godine, bile su prve zemlje koje su donijele takve zakone1
458 pregleda 5 komentar(a)
Gej brakovi, LGBT, Foto: Ebay
Gej brakovi, LGBT, Foto: Ebay
Ažurirano: 03.12.2013. 17:49h

Referendum na kojem su se građani Hrvatske u nedjelju izjašnjavali o tome da li žele da u hrvatski Ustav uđe definicija braka kao zajednice između muškarca i žene, pokrenuo je nove polemike u vezi s pitanjem odobravanja istopolnih brakova.

Većina onih koji su izašli na referendum glasala je "za", čime su praktično kazali "ne" ulasku njihove zemlje u krug zemalja koje odobravaju brak između partnera istog pola. A u svijetu trenutno samo 15 zemalja odobrava istopolnu bračnu zajednicu, od kojih je devet u Evropi.

Prva koja je donijela takav zakon bila je Holandija, 2001. godine. Dvije godine kasnije, uslijedila je Belgija, garantujući ista bračna prava homoseksualcima, kao i heteroseksualcima.

Vatikan je reagovao na tu legislativu, započevši globalnu kampanju protiv istopolnih brakova, dokumentom od 12 stranica u kojem se takav brak definiše kao "visoko nemoralan".

Prva koja je donijela takav zakon bila je Holandija, 2001. godine. Dvije godine kasnije, uslijedila je Belgija, garantujući ista bračna prava homoseksualcima, kao i heteroseksualcima

SAD je nerado pratio taj trend, jer federalno pravo sprečava donošenje takvog zakona, bez obzira na to što je sklapanje istopolnih brakova dozvoljeno u 13 država i Districtu Columbia.

U aprilu ove godine u Francuskoj je takođe donesen zakon kojim je odobreno sklapanje istopolnih brakova.

U Engleskoj i Velsu, donošenje sličnih zakona očekuje se sredinom 2014.

U novembru 2006, Južnoafrička Republika postala je prva na afričkom kontinentu koja je odobrila sklapanje istopolnih brakova. U Portugalu je, 2010. godine, dozvoljeno je sklapanje homoseksualnih brakova, bez obzira na jaku opoziciju Katoličke crkve.

Argentina, zemlja iz koje dolazi vrhovni poglavar Katoličke crkve papa Franjo, 2010. je postala prva latinoamerička zemlja koja je legalizovala sklapanje gej brakova. U urugvajskom parlamentu istopolni brak dobio je većinu glasova.

Sklapanje istopolnih brakova je dozvoljeno i na Novom Zelandu, nakon što ih je u aprilu ove godine parlament legalizovao. Sklapanje ove vrste braka dozvoljeno je i u Brazilu, Danskoj, Švedskoj, Norveškoj i Islandu.

Osim u Hrvatskoj, u pojedinim zemljama, sklapanje istopolnih brakova je trenutno otvoreno pitanje. Naprimjer, u Irskoj se sredinom 2015. godine takođe očekuje referendum o braku.

Bonus video: