SAD će izdvojiti 100 miliona dolara za borbu protiv AIDS-a

Na ulazu u Bijelu kuću postavljena je velika crvena vrpca koja simbolizira bolest AIDS
0 komentar(a)
AIDS, Foto: Shutterstock
AIDS, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2013. 12:54h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da će Sjedinjene Američke Države (SAD) u naredne tri godine osigurati pet milijadi dolara za Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasio je da će za borbu protiv AIDS-a biti izdvojeno 100 miliona dolara za američki program istraživanja u okviru borbe protiv virusa HIV-a.

Dan nakon obilježavanja, 1. decembra, svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, predsjednik Obama je istakao da će njegova zemlja pomoći u borbi protiv ovih opasnih bolesti.

Na ulazu u Bijelu kuću postavljena je velika crvena vrpca koja simbolizuje bolest AIDS.

“Fond je doprinio da više od šest miliona osoba u 140 zemalja primaju terapiju. Ipak, sada je potrebno da se ponovo osiguraju financijska sredstva. SAD će dati jedan dolar svaki put kada drugi donatori obećaju dva dolara u naredne tri godine. SAD će tako donirati pet milijardi dolara u te svrhe”, kazao je Obama.

Inače, Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije osnovan je 2002. godine kako bi se povećala sredstva za borbu protiv tri pandemije.

Do kraja decembra 2012. godine Fond je isplatio 22,6 milijardi dolara i odredio cilj da se prikupi 15 milijardi dolara doprinosa u tri naredne godine.

Stručnjaci tvrde da bi se na ovaj način moglo spasiti 5,8 miliona života kroz bolje programe liječenja, dok bi se povećala prevencija širom svijeta, a posebno u zemljama u Africi gdje je virus HIV najprisutniji.

Bonus video: